Никулденски шаран - баница

Никулденски шаран - баница

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • шаран - 1.5 кг
  • лук - 250 г
  • орехи - 10 г
  • олио - 200 мл
  • магданоз - 1/2 връзка
  • черен пипер - 10 - 12 зърна
  • брашно - 800 г
  • сол - на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Почистения, измит и отцеден шаран поръсете вътре и вън със смлян черен пипер и сол. Слага се в хладилник да престои. В част от сгорещената мазнина се запържва ситно нарязани лук, като се долива и малко вода, за да се задуши. След като се запържи добре, се добавят скълцаните орехи, наситнения магданоз и червеният пипер. От двойно пресятото брашно, солта и малко вода се омесва твърдо тесто, от което се оформят 6 топки. От тях се разточват кори с големината на тавата. Първата кора поставете върху намазнената тава. поръсете с олио и част от сместа и отгоре сложете втора кора. Пак олио и пак кора. Отгоре се слага шаранът, намазан с олио. Отгоре подредете 4-та и 5-та кора по същия начин. Последната 6 кора надупчете с вилица и я намажете с мазнина. Никулденският шаран-баница се пече в умерено загряна фурна до готовност. Поднесете рибника охладен, нарязан на парчета.

 

Източник: gotvach.bg

ключови думи:
шаран - баница

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Стрелец
23 ноември – 21 декември