Турската кухня представлява невероятна смесица от кухните на Централна Азия, Близкия изток и Балканите. Всички сме чували за локум, баклава и кадаиф, мнозина от нас обожават сарми и кюфтета. Навярно нерядко сме похапвали и кебап. Ястието, което ще ви представим днес, произлиза от Персия (днешен Иран) и е разпространено в най-различни форми.
Имах възможност да го вкуся за първи път в Истанбул – един невероятен град, посещението на който забранява да останете с празен стомах. Вариантът на кебап, който ми допадна още от първата хапка, е малко по-различен от познатия ни тас кебап със сос, и смея да кажа, го превъзхожда по вкус. Дами и господа – Бейти кебап. В южната ни съседка за приготвянето му се използва агнешко или говеждо месо. Тук ви предлагаме рецептата с телешка кайма.
  
Необходими продукти: (за изхранване на четирима
  гладници)
За плънката (хубаво е да я оставите за 24 ч в хладилника преди употреба):
- 
    
500-600 гр телешка кайма
 - 
    
1 средно голяма глава лук
 - 
    
1 супена лъжица доматено пюре
 - 
    
3 супени лъжици зехтин
 - 
    
1 връзка магданоз, нарязан на ситно
 - 
    
черен пипер и сол на вкус
 - масло за запържване
 - арабски пити, в които да завиете плънката.
 
За соса:
- 
    
2 супени лъжици зехтин
 - 
    
1-2 супени лъжици доматено пюре
 - 
    
сол на вкус
 - 
    
малко вода
 
Забележка: ако прецените, че мазното ви идва в повече, намалете дозите на маслото и/или зехтина.
  
Начин на приготвяне:
Накълцайте лука на ситно и смесете със солта. След това ги добавете към каймата и останалите продукти за плънката и размесете добре. Задушете всичко в масло, докато каймата потъмнее, и оставете настрани.
През това време намажете питите с малко зехтин, за да омекнат. Поставете плънката вътре и увийте внимателно, за да не се разсипе каймата. След като приключите със завиването, използвайте още малко зехтин, за да намажете хляба и от външната страна.
Загрейте предварително фурната на средна температура и след това поставете ролцата вътре. Запечете ги за около 15-20 минути.
Веднага, след като извадите кебапа от фурната, залейте със соса и украсете с нарязан магданоз. Към всяка порция добавете гарнитура от кисело мляко, чушка и домат, подредени красиво в чинията.
Наслаждавайте се. И след консумация... починете добре :)
                
                
                
                
                
			
				
				
				
				
                    
                    
                    

Добави коментар