Най-здравословният начин да приготвите 7 суперхрани

За повече енергия и максимални ползи!
Най-здравословният начин да приготвите 7 суперхрани

Зеленчуците съдържат антиоксиданти, които се усвояват значително по-добре от тялото, ако са приготвени по правилния начин, така че да се възползвате максимално от техните ползи.

Добре е да има баланс между суровата и приготвената храна, като определено дадете превес към пресните плодове и зеленчуци, защото именно от тях черпите витамини, минерали и антиоксинаднти.

Предлагам ви най-здравословния начин за приготвянето на 7 суперхрани, за да ви носят те максимални ползи.

1. Кейл

1575327Thinkstock/Guliver

Кейл е суперхрана с многобройни ползи за здравето – ето ТУК ще намерите повече информация за него.
Как да го приготвите: Сотирайте с малко зехтин. За останалата част от овкусяването използвайте фантазията и личните си предпочитания.
Защо да го приготвите така: Кейл е богат на полифеноли които са разтворими във вода, така че ако  го приготвите на пара или го сварите няма да може да се насладите на максималните ползи от него. Готвенето, като го подсушавате с малко мазнина ви помага да абсорбирате и мастноразтворимите каротеноиди.

2. Лилави картофи

1575325Thinkstock/Guliver

Как да ги приготвите: Подправете с куркума или къри на прах, овкусете с кокосово масло и печете в умерена фурна.
Защо да ги приготвите така: Варенето на лилавите картофи ще осуети освобождаването и усвояването на антоцианините, заради водата. Ако ги печете, то тогава нещата стават съвсем различни. Особено и ако добавите подправка богата на фитохимикали, както е куркумата. Тогава суперястието ви ще е наистина супер!

3. Кромид лук

Как да го приготвите: Нарежете лука на едри парчета или шайби и го оставете така за около 15 минути. Печете на температура между 190 и 204 градуса в продължение на 20 минути.
Защо да го приготвите така: Когато нарежете лука и го оставете да поседи така за около 15 минути му позволявате да се освободят ензимите съдържащи се в него - серните съединения. Печенето запазва фитохимикалите съдържащи се в нето, а като бонус получавате сладкия и карамелизиран вкус.

4. Царевица

1575326Thinkstock/Guliver

Как да я приготвяте: Печена, но също така можете да я сварите заедно с картофи, чушки, лук под формата на бистра супа. Сложете любимите си подправки, а след като я снемете от огъня добавете и пресен магданоз, мащерка или босилек.
Защо да я приготвяте така: В случай, че приготвяте царевицата печена ще можете да запазите съдържащите се в нея фитохимикали. Но не се притеснявайте да я варите, защото ползите и хранителните вещества ще бъдат запазени в бульона.

5. Моркови

Как да ги приготвяте: Измийте, тънично обелете горния слой, нарежете и ги изпечете с малко масло на умерена температура. Но можете и да ги варите.
Защо да ги приготвяте така: Съдържащите се в морковите полиацетилени са концентрирани в близост до кората и рискувате да ги загубите, ако не ги приготвите по правилния начин. Полиацетилените са липидно разтворими, а не водоразтворими, така че няма да загубите ползите им ако ги приготвяте на пара или ги варите. Истината обаче е, че морковите са значително по-вкусни, когато са печени.

6. Магданоз

Как да го приготвяте: Направете си салата Табули.
Защо да го приготвяте така: Магданозът е много богат на флавоноиди и особено подходящ за запазване на доброто здраве. Бори се успешно срещу раковите клетки и алкализира организма. Не го ползвайте само за подправка, а във вид на салата. 

7. Чушки

Как да ги приготвяте:
Печете ги във фурната или на грил, но също така са подходящи и сушени.
Защо да ги приготвяте така: Най-добре е да са подготвени на скара, за да запазите съдържащите се в тях фитохимикали, а мазнината ще спомогне да усвоите съдържащите се ценни каротиноиди.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април