5 причини да приемате омега-3 мастни киселини

5 причини да приемате омега-3 мастни киселини

Сигурна съм, че многобройни пъти сте се натъквали на информация, че е препоръчително да приемате омега-3 мастни киселини от растителни, животински източници или дори хранителни добавки.

Като че ли най-запознати с този въпрос са тези от вас, които страдат от сърдечно-съдови заболявания или тези които имат значително завишени нива на триглицеридите в кръвта и лошия холестерол.

Предлагам ви систематизирана информация събрана в 5 основни причини, поради които е хубаво да приемате омега-3 мастни киселини, дори и да не страдате от конкретни неразположения. Спрямо тях едва ли ще намерите противоречива информация и науката отдавна се е изказала категорично по въпроса. Единствено остава да ги включите в ежедневието си.

1. Омега-3 мастните киселини могат да се справят с някои възпаления

1598042Thinkstock/Guliver

Съществуват различни видове възпаления, които протичат в тялото и според проучванията на учените омега-3 мастните киселини могат да имат положително въздействие върху всички тях, ако всекидневно присъства под формата на хранителна добавка или във вид на храна. От изключително значение е хората страдащи от сърдечно-съдови заболявания, диабет, артрит, астма и други да включат колкото се може повече храни богати на омега-3 мастни киселини. Положителното от употребата им е, че ще укрепите значително имунитета на организма си и в същото време ще можете по-лесно да се справите с възпалението.

2. Омега-3 мастните киселини ви помагат да се справите с болките

Според някои проучвания е доказано, че омега -3 мастните киселини мога да бъдат изключително ефективни при хора страдащи от ревматоиден артрит, автоимунно заболяване, което уврежда лигавицата на ставите. Поредицата от изследвания показват, че благодарение на омега-3 пациентите страдащи от ревматоиден артрит са в състояние да вземат значително по-рядко и в малки количества противовъзпалителни лекарства. Съществуват редица доказателства, че рибеното масло е ефективно и срещу някои видове главоболие.

3. Предпазва от сърдечно-съдови заболявания

Омега-3 е отлична превенция срещу лавинообразно нарастващия брой на заболели от сърдечно-съдови заболявания. Според някои проучвания извършени от датски учени става ясно, че в жителите на северните части на Европа, които рядко имат досег до пресни плодове и зеленчуци, но за сметка на това диетата им изобилства от всякакви видове риби като сьомга, червена пъстърва, морски дарове, китове и тюлени – рядко някой сред тях страда от сърдечно-съдови заболявания.

4. За подобряване на настроенията

Начинът по който омега-3 ни влияе върху настроението все още не е известен на учените, но мнозина от тях смятат, че мастните киселини оказват въздействие върху функциите на клетките. Според експериментите в тази сфера изследователите установили, че приема на омега-3 мастни киселини от хора в депресивно състояние или друга лека форма на разстройство помага за намаляване на възникналата симптоматика като се явяват лека, но натуралната версия на анти-депресантите.

5. Омега-3 мастни киселини могат да ви помогнат да се сдобиете със здрава рожба

За да се погрижите за своя наследник още в утробата ви е добре да започнете прием на омега-3 мастни киселини от сигурен източник още преди зачатието. Стремете се да избирате както животински, така и растителни източници, които да са съобразени с вашите нужди. Според специалистите дори само 500 милиграма дневно напълно ще задоволят нуждите на вас и бъдещото ви дете.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април