5 храни, които ще подобрят съня ви!

Заслужава си да опитате
5 храни, които ще подобрят съня ви!

Страдате ли често от безсъние? Ако е така, то решението може да е много по-простичко отколкото предполагате.

Предлагам ви 5 храни, препоръчани от специалистите, които ще ви снабдят с необходимите микроелементи и ще можете да се радвате на пълноценен сън през нощта.

1. Моцарела

Предполагам сте чували, че пуйката е богата на триптофан, аминокиселина, която подпомага тялото да произвежда повече серотонин, което ни кара да се чувстваме щастливи, добре и най-вече да се освободим от напрежението. Според мнозина учени парченце моцарела притежава двойно повече триптофан и освен това се слави с чистото си съдържание на лесно усвоим протеин.

1589627Thinkstock/Guliver

Моцарелата освен това е значително по-полезна от зрялото сирене, тъй като не съдържа сол, която може да окаже негативен ефект върху организма ви. 

2. Сьомга

1589628Thinkstock/Guliver

Според последните изследвания набавянето на 600 милиграма омега-3 мастни киселини на ден могат да ви помогнат да подобрите значително качеството си на сън и в същото време по-рядко да се будите през нощта. В случай, че не можете да си набавите качествен източник на омега- 3 от хубава прясна дива сьомга, то може би е добре да заложите на добавките от крил, които могат да ви гарантират това количество на ден.

3. Бадеми

1589632Thinkstock/Guliver

Дори само шепа сурови бадеми на ден може да ви достави почти 20% от дневната дажба магнезий, от което се нуждае тялото ви, за да се отпуснете пълноценно и да се радвате на спокоен сън. Така че не се колебайте да ги включите в ежедневното си меню, защото те са богат източник и на триптофан.

4. Овесена каша

1589626Thinkstock/Guliver

Предполагам си спомняте статията за черешите и как те са отличен източник на мелатонин. За съжаление през есента и зимата няма как да ги употребяваме, но за сметка на това можете да ги замените с купичка овесена каша, защото овесените ядки са също изключително богат източник на мелатонин. В този случай може би ще е бъде по-логично да ги ядете за вечеря, вместо за закуска!

5. Банани

1589629Thinkstock/Guliver

Бананите са изключително богат източник на магнезий и калий, които действат като мощно релаксиращо средство на тялото. Освен това също като моцарелата и бадемите са богати на триптофан. Така че, ако имате желание за нещо сладко преди лягане, то вместо шоколад е добре да заложите на малко парченце банан.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април