Ако търсите душевен мир...

...научете се да рисувате хубави кръгове!
Ако търсите душевен мир...

Давали ли сте си сметка, че кръгът е най-труден за изобразяване? Не защото е трудно да сключите краищата на две линии, а защото е трудно да създадете съвършен кръг. А защо трябва да бъде съвършен, ще попитате? Нека ви отговори гласът на дзен – защото кръгът (енсо на японски език) представлява затворено празно пространство. То е толкова пусто, че в него може да се зароди всичко – дори самият свят...

Мистиката на нашия стар познайник дзен е пословична. Но, всъщност, тази философия е необикновено логична. Кръгът спокойно може да бъде оприличен и на цифрата 0, която е предводител на всички останали числа. Тя е както краткият миг преди началното броене от 1, така и уравновесяващият цифров символ, без който не бихме разполагали с кръгли числа.

Но нека се върнем към символиката на енсо в будисткото учение с едно пояснение. Когато се говори за съвършенството на кръга в дзен, това не предполага изобразяването му с абсолютно правилни линии. Дзен последователите вярват, че човекът е несъвършен по природа и поради тази причина създава несъвършени форми. Именно затова, когато се правят калиграфии (а енсо се появява именно там), някои дзен кръгове често имат по някой по-удебелен участък или дори остават отворени.

По-важното обаче е, че в тази философия въпросната форма е натоварена с по-особена символика, а именно – просветлението на ума. Казано на прост език, това е способността ни да виждаме нещата такива, каквито са, или умението да се освобождаваме от житейски заблуди.

Точно затова дзен будистите считат, че само хората, които са отворили очи за истината, могат да нарисуват съвършен кръг – такъв, който разполага както с плавни, така и с асиметрични елементи.

Можете да започнете опити още отсега. Не е задължително да рисувате кръга на един дъх, нито да го затваряте. Ако разполагате с мекокосместа четка и черно мастило, резултатите ще са оптимални и изображението ще бъде по-красиво. Направете си брейнсторминг от кръгове, ако желаете, но единствената ви цел е в момента на рисуване да не мислите, че трябва да нарисувате нещо. Не мислете за кръгове. Или за каквото и да било друго. Вашата единствена задача е да създадете енсо.

Пуснете ръка свободно по листа. Какво е усещането?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април