Да поспим безболезнено

Страда ли гръбнакът ви, докато вие си „почивате“?
Да поспим безболезнено

Освен прасенцето играчка и специалния човек, с които спя, в леглото ми има място и за две възглавници. Едната обикновено се намира под главата ми, докато позицията на другата непрекъснато варира според позата, в която се намирам (по време на сън, простаци такива). Това може и да е странно на пръв поглед, но ми помага да си осигуря това, което най-добре бихме могли да опишем с клишето "пълноценна почивка".

Ако сте наблюдавали изображение на гръбнак или жив човек, чиято стойка е правилна, сигурно ви е правило впечатление, че в задната си част имаме две характерни вдлъбнатини (лордози). Едната се намира в областта на шията, а другата – в областта на кръста. Всички ние използваме възглавница, за да поддържаме неутралната позиция на гръбначния си стълб при първата извивка (за това съществуват и т.нар. ортопедични възглавници), но твърде малко от нас са се погрижили за зоната на втората си извивка, която е поне толкова, ако не и по-важна.933349Wikimedia Commons

Затова и нерядко се случва да се будите с болежка или схващане я в кръста, я някъде около него. Не се ли научите да използвате възглавниците в своя полза според позата, в която спите, дори и най-скъпият матрак на света няма да ви помогне.

По корем

933359Maddie RuudЗа да избегнете прекомерното извиване в кръста при тази конфигурация, най-доброто място за втората ви възглавница е непосредствено под корема и слабините ви. На сайта на Брет Контрерас пък попаднах и на една много добра техника за възстановяване на неутралитета при такъв тип спане. Тя представлява чисто и просто повдигане на тялото от матрака и силно стягане на седалищните мускули, което да доведе до завръщане на таза в оптимална позиция.

На една страна

933348Maddie RuudАко страдате от синдрома на дъскорезницата или т.нар. хъркане, това е вашето спасение. Тоест, спасението на най-близките ви. Много специалисти препоръчват тази поза като най-естествена и казват, че бебето неслучайно прекарва в нея цели 9 месеца. Тук аз ще се въздържа от мнение и просто ще ви я препоръчам, ако имате склонност да къртите мазилката от тавана с вибрациите си, както прави един мой досадно близък познат.

Та, решите ли да ме послушате, може би ще е най-добре, ако поставите една по-висока или две по-ниски възглавници под главата си, които да я поддържат в неутрална позиция (забележете, че при спане по гръб между шията и матрака има много по-малко разстояние, отколкото, когато се обърнете настрана). Мястото на втората възглавница е точно между двете ви колене. По този начин ще предотвратите търкането на ставите си една в друга и още по-важно – ще избегнете усукване в кръста.

По гръб

933350Maddie RuudКазват, че тази поза отваря белите дробове, но за съжаление тя отваря и портите на преизподнята при тези от нас, които хъркат. Ако не сте от тях или пък ако имате щастието да спите само с прасенце играчка, то бъдете свободни да я практикувате колкото си искате. С уговорката, че сложите втората възглавница под сгъвката на коленете си обаче.

Очаквайте благодарствено писмо от кръста си в близките 2 седмици. Вашето до мен можете да адресирате на https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май