Да се усмихваш като Буда

А защо ви е нужно да го правите, ще разберете тъкмо сега...
Да се усмихваш като Буда

Сидхарта Гаутама, наречен с прозвището "Буда" (просветлен). Макар че няма как да го познаваме лично, всеки от нас е чувал легенди за неговата личност и учението, което той разпространява. Запасът от символи на въпросната религиозно-философска система е изключително богат. По повод днешния празник на шегата, усмивките и всичко свързано с тях, ще ви припомня един от тези символи – усмивката на Буда.

Преди да поговорим за въпросната усмивка, нека направя едно уточнение – Буда – основоположникът на будизма, няма нищо общо с т.нар. "Смеещ се Буда". Вярно е, че и двамата изглеждат в добро настроение, но има някои съществени разлики в идеите, които техните образи внушават :)

Ако сте попадали на някое изображение на Буда Шакямуни или сте виждали негова статуя, сигурно ви е правило впечатление – усмивката му е блага, спокойна, самоуверена и лека. Над нея гледат също толкова спокойни, леко притворени очи.

Винаги ми се е струвало, че тъкмо това е изражението доволния от живота човек. Въпреки това, въпросният лик не излъчва грам лекомислие, даже напротив – от него струи уравновесеност.

И защо, все пак, Буда се усмихва? Ами, той просто е намерил мир в главата си. Като всички останали хора, Сидхарта Гаутама е имал минало с проблеми, конфликти с личности, моменти на незадоволително съществуване.

В крайна сметка обаче, той е намерил своето призвание, своите последователи и съмишленици. Направил си е сериозна житейска равносметка, както често обичаме да казваме днес. Легендите споменават, че е помагал на доста хора, които са се обръщали към него.

Прозренията на Сидхарта за същността на света му посочват и пътя, по който трябва да върви. По всичко личи, че Шакямуни не е объркал пътеката, щом и до ден-днешен толкова хора се обръщат към неговото учение, което е известно със своята мъдрост.

Като се замислите, какво повече може да поиска човек, освен да се пребори с демоните в себе си, да разнищи старите проблеми и най-накрая да се усмихне? Пожелаваме ви да го направите – като Буда!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април