Есенна депресия? Ето какво да направите за подобряване на настроението

Есенна депресия? Ето какво да направите за подобряване на настроението

Тъй като есента е в разгара си, духът ни излита от листата и се спуска до най-ниската си точка. Липса на светлина, падащи температури, дъжд, има много причини за тази сезонна депресия, която ни завладява.

Хората, страдащи от сезонна депресия, изпитват много симптоми на традиционната депресия : раздразнителност, тъга, липса на енергия , повишен апетит, наддаване на тегло. И тези симптоми се връщат по едно и също време всяка година, тоест, започвайки около месец октомври, когато времето на слънчево греене намалява значително.

Всъщност, колкото по-далеч от екватора живеем, толкова по-склонни сме да страдаме от сезонна депресия. Други фактори са генетично предразположение, работа, която изисква нощни смени и други разтройства на настроението.

Ако вие сте потърпевши или ако някой, когото познавате, е засегнат от сезонна депресия, ето няколко съвета как да го върнете настроението си, сякаш е пролет!

Светлинна терапия

Това е първото нещо, което трябва да добавите към живота си, ако сте склонни да изпадате в депресия, когато настъпи есента. Прилагането на светлинната терапия 20 до 30 минути на ден и наистина ще се чувствате по-малко уморени и по-малко депресирани. Освен това тези няколко минути ще бъдат време само за вас! Създайте си навика да се наслаждавате на лампата си, докато се наслаждавате на кафето си всяка сутрин.

Можете също така да закупите лампа за събуждане, която симулира зората, за да ви събуди нежно! Всички знаем колко накриво може да тръгне деня, когато ни събудят възшумните ни аларми (и колко е стресиращо да се събудиш така въобще).

Продължавайте да сте активни и да се храните добре

Колкото по-тъмно и студено става, толкова по-трудно е да се поддържат добри навици и здравословно хранене. Второ парче слака тиква и пакета с чипс са много по-примамливи от идеята да обуете ботушите и палтото си и да се разходите.

Ето няколко съвета за поддържане на добрите си навици:

Излезте на разходка по обяд или почистете вкъщи.

Намерете си партньор за обучение (ще бъдете по-малко изкушени да не отидете!)

Ако не ви се спортува навън, присъединете се към фитнес залата, уроципо танци , дори можете да гледате клипчета в интернет с подходящи за вас упражнения.

Позволете си да ядете от всичко по малко. Това ще ви попречи да поглъщате твърде много калории, и ще сте сити.

Преди всичко, не забравяйте да пиете вода. Често, когато е студено, сме склонни да пием по-малко, но не трябва да се отпускаме. Добавете билкови чайове: освен че ще ви загреят, те ще ви помогнат да останете хидратирани.

За да запълните дефицита, който може да имате, взимайте добавка на витамин D.

Уверете се, че приемате достатъчно витамин D

Kогато настъпи есента и количеството слънчева светлина намалява, е възможно да липсва витамин D в нашата система.

Консумирайте храни, които съдържат витамин D на дневна база, включително яйца, мазна риба, като сьомга и дъгова пъстърва, неподсладено мляко, маргарин, неподсладени обогатени растителни напитки, като соеви напитки и ядки.

Обърнете се към медикаменти, ако е необходимо

Въпреки всичките ви усилия да се преборите със сезонната депресия, може да имате нужда от лекарства, за да се почувствате по-добре. Говорим основно за антидепресанти, които вашият лекар може да ви предпише в зависимост от тежестта на симптомите ви.

Не забравяйте, че сезонната депресия е просто вид заболяване и може да се наложи да се лекува с хапчета. И това, че ваш приятел може да се справи със симптомите, не означава, че вие ​​можете. Слушайте тялото си и уважавайте своите граници. Ако лекарството е решението за вас, не се лишавайте от него, дори да ви е трудно да стигнете до това заключение.

Четете повече за психотерапията или потърсете специалист

Когнитивно-поведенческата терапия би била ефективна при лечението на сезонна депресия. Ако можете, започнете психотерапия с терапевт, който използва този подход, за да ви помогне да се справите по-добре с липсата на светлина и сезонната депресия като цяло.

Тази форма на терапия също би имала дългосрочни ефекти върху симптомите на сезонна депресия и цялостното ви състояние. Това е добра инвестиция за вашето психическо и физическо здраве.

ключови думи:
есенна депресия

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май