За нищо на света не правете това днес! Поверия за 29 февруари

За нищо на света не правете това днес! Поверия за 29 февруари

2024 година е високосна. Причината да има високосни години е, че Земята прави пълна обиколка около Слънцето за 365 дни и 6 часа, а не точно за 365 дни. Това налага на всеки 4 години през февруари в календара да бъде добавян по 1 допълнителен ден и така месецът има 29, а не 28 дни.

Макар от научна гледна точка всичко да е ясно, мнозина свързват високосната година с различни суеверия и вярвания. А ето и най-разпространените от тях:
 
Не бива да сменяме работата си. Но ако все пак сме намерили нещо много подходящо, първо трябва реално да преценим силите и възможностите си, преди да вземем решение.
 
Не бива да се развеждаме. Ако съществува и най-малка възможност да съхраним семейството си, по-добре е да го направим. Старите хора са забелязали, че тези, които се развеждат през високосна година, след това по-трудно създават ново семейство.
 
Не е препоръчително да се сключва брак. За щастие това не се отнася за цялата година, а само за 29 февруари и за целия месец май.
 
Когато завали първият дъжд през високосната година, е добре човек да се разходи под падащите капки за щастие и успех.
 
Не бива да споделяме плановете си за бъдещето, тъй като няма да имаме късмет.
 
На 29 февруари не бива да сключваме сделки, да водим преговори и да правим други сериозни неща.
 
Не бива да вземаме големи суми назаем. Връщането им ще е трудно, а това може да доведе до проблеми.
 
Не бива да купуваме и продаваме недвижима собственост, да правим ремонти.
 
Децата, родени през високосната година, са щастливи. А тези, които са се появили на бял свят на 29 февруари, могат да не се страхуват от пожари и наводнения, тъй като стихиите няма да ги засегнат. Те притежават също ясновидска дарба.

Шотландците казвали, че високосните години опасни за добитъка и земеделската реколта. Италианците пък смятали, че високосната година е "обречена година”, а жените са подвластни на лоши и опасни мисли. Важни събития не се организирали. Сватби и венчавки не се правели и в Гърция. Това, разбира се, не важи за съвремието ни, когато едни от най-големите събития се случват именно във високосните години - от летните олимпийски игри, та чак до президентските избори в САЩ.

Някои народи смятат, че във високосна година не се поставя ново начало - не се строи дом, не се купуват и продават ценни предмети, не се взимат заеми, не се сключват, но не се и разтрогват бракове, тъй като това вещаело лош късмет на следващата връзка. В Русия смятат, че високосната година е опасна за здравето и също недолюбват допълнителната дата в календара. В Тайван пък младите снахи трябва да посетят собствените си родители и да ги благословят за здраве.

Според Ирландските легенди, на този ден девойките имали право да предложат брак на избраника си. Традицията датира от 5-и век и се основава на разказа как Св. Бриджит сключила сделка със Св. Патрик - момичетата, които дълго чакали любимия да поиска ръката им, можели сами да му предложат. Ако той откажел, трябвало да даде пари или да купи рокля на девойката. Подобни обичаи и поверия съществуват и в голяма част от северните европейски страни.

В някои части младежите носели ръкавици в този ден, за да скрият факта, че не са женени - така покривали пръста, на който липсвала брачна халка. По този начин можели да избегнат нежеланите предложения и задължението да дадат пари, дреха или плат на случайна девойка, възползвала се от рядкото си право.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май