За сълзите като релакс трик

Който при всеки дава различен резултат
За сълзите като релакс трик

Тази сутрин, докато пътувахме с двуколката към работа, осъзнахме един адски болезнен факт. Лятото си отива! Днес, например, го видяхме бавно и съсредоточено да опакова багажа си. Най-напред прибра на сигурно място джапанките и пояса. После сгъна тениските и шортите на лалета (под секрет: с тях сваля мадами на плажа).

Станали неволни свидетели на тази гледка, изведнъж почувствахме адска и дълбока тъга. Без да мислим много, решихме, че може да се справим с неприятните усещания, като избухнем в истеричен и спасителен плач.

Защото неведнъж сме чували от многоуважавани учени, че проливането на сълзи лекува напрежението и помага на душата да се отпусне. Тъкмо когато щяхме да извием печален вой в небето обаче, попаднахме на ново откритие. То ни бе любезно предоставено отново от група важни специалисти в областта на антистрес практиките.

Обратно на широко-разпространеното схващане, въпросните експерти твърдят, че плачът всъщност не винаги има... облекчаващ ефект и даже може да влоши настроението на страдащия.

За да докажат своето твърдение, учените провели експеримент с група от участници. Последните били карани всеки път, след като плачат, да записват емоциите си в дневник. Резултатът: само 30% от тях се почувствали по-добре след тайфуна от сълзи. 9% признали, че даже им станало по-кофти, а останалите... Споделили, че се усещат по същия начин = )

Нещо повече: наблюдателните специалисти разбрали как точно плачът помага на хората. А именно - когато е споделен. С две думи: когато някой добър човек избърше сълзите на нещастния си приятел и покаже съпричастност.

Хм. Ако трябва да бъдем честни, ние сме абсолютни фенове на сълзите. И въобще не можем да се съгласим с откритията на учените. Защото на нас плачът наистина ни носи успокоение и почивка от лошите мисли.

Но... Истината е, че познаваме хора, при това – близки, които не сме виждали да плачат от години. В същото време, смеем да твърдим, те са най-спокойните персони на света.

С две думи: това, което действа при едни, е абсолютно безсмислена формула при други.

От друга страна, хлипането не трябва да се възприема като единствен трик за справяне със стреса. Истината е, че има много други. Така че, ако не може да се похвалите с редовна сълзлива практика, сте свободни да опитате всякакви други антистрес методи. Спортът, както знаете, също помага. Благодарение на него, в организма се освобождава армия от ендорфини, нали не сте забравили?

Срещата с приятел, приятният разговор, хубавата книга, спокойната разходка... Всички те са все прекрасни трикове за справяне с неприятните усещания. Надяваме се, че прибягвате към тях по-често и че може да ни изборите още много други = ) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май