Искам да се тъпча непрекъснато!

Да си поговорим за не толкова очевидната страна на глада
Искам да се тъпча непрекъснато!

"Яж достатъчно и не ще почувстваш глад!" Е, да, ама вие не спирате да се тъпчете и не само, че продължавате да гладувате, а положението се влошава с геометрични темпове. Какво правим? Единият вариант е да се прегледате за глисти. Другият е да си отговорите откровено на въпроса "Какво е качеството и количеството на съня ми?"

Колкото и странно да звучи за някои от вас, именно недостигът на сън може да е причината за вашето новооткрито увлечение по зърнената диета. Това, приятели, не е диета, при която се ядат само зърнени продукти, а режим, в който поглъщате всичко, което зърнете. За сериозността на това състояние свидетелстват поне две изследвания, и двете проведени в Упсалския университет, Швеция.

В единия случай имаме експеримент с група мъже, където се наблюдава мозъчната им активност при гледката на храна съответно в отпочинало или недоспало състояние. Оказва се, че при вида на неща за ядене, недоспалият мозък е този, който се вълнува много повече. При другия опит пък се прави директно наблюдение върху количеството храна, която човек приема, когато не е спал достатъчно. В този случай участниците освен, че консумират 14% повече храна след недостатъчно сън, демонстрират и завишени нива на грелин (един от т.нар. хормони на глада) и занижени нива на лептин (известен още като хормон на ситостта). А най-страшното е, че това се случва не само по време на закуска, а и при последващи хранения през деня.

За да добавим още повече ужас към днешната поучителна история, ще цитираме и трето изследване, което разглежда връзката между недостига на сън и нивата на кръвна захар. Благодарение на него знаем, че когато спите по-малко от 6 часа, се поставяте в едно състояние, известно като "нарушена гликемия на гладно". Другият начин, по който лекарите го наричат, е преддиабет.

Ние не сме лекари, но нека предположим, че комбинацията между нарушен механизъм за регулиране на кръвната захар в кръвта и неконтролируем апетит може да се окаже изключително неблагоприятна за вашето бъдещо здравословно състояние. Това ви го пишем след нощ с 4 часа сън, но нека не изпадаме в излишни подробности.

На всякакви въпроси относно нестихващия ви апетит отговаряме скоропостижно във фейсбук, затова не пропускайте възможността да харесате страницата ни там

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април