Кумранските ръкописи и краят на света

Кумранските ръкописи и краят на света

Ръкописите на есеите от Кумран, наричани още Ръкописът на войните, се смятат за най-голямата находка на XX век. Те разкриват прогнозите за края на света на една от най-религиозните общности през I век.

Ръкописите са открити през 1947 година от две овчарчета. Има съмнения обаче, че откритието е било случайно, а се предполага, че някой е помогнал на момчетата да стигнат до древните книги.

Тези ръкописи разкриват вярванията на есеите за борбата между доброто и злото, краят на света и философските им разбирания.

Краят на света е прогнозиран от различни племена, като според някои той ще настъпи през 2045 година, а според други – през 2060 година.

В свитъка "Войни" краят на света се предсказва като поредица от битки между доброто и злото. Врагът за есеите било римското робство, а доброто – Божието царство. Пророчествата казвали, че еврейските племена ще се обединят в Израел.

Планът за борба със злото е описан подробно – с тактически действия и стратегически задачи, но липсват конкретни срокове за началото и края на тези събития. Това дава възможност ръкописът да се тълкува само като художествен разказ за минали времена.

В този свитък се казва, че основните врагове са т.нар. сили на светлината - китиите, или племената от Западна Европа. В други библейски пророчества с китии били назовавани римляните и техните съюзници от Месопотамия.

Древните текстове твърдят, че преди края на света ще се състоят 7 битки. Преди последното сражение на Земята ще се появи Месията и ще се състои Второто пришествие на Христос.

Когато е писан този текст между римляните и жителите на Юдея назрявал конфликт. Затова се смята, че тези думи може да са послания към евреите за въстание, а не пророчество, твърди авторът Йосиф Флавий.

Не бива и да се забравя фактът, че злото за едно е добро за други. Борбата между хората ще продължава, докато хората не приемат различията си и трябва да имаме предвид това, когато четем древните пророчества, казват историците.

Източник: sanovnik.bg

ключови думи:
Кумранските ръкописи

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април