Лековита вода блика в манастир край София

Лековита вода блика в манастир край София

Мърчаевският манастир "Света Троица" е един от най-близките до София, но със сигурност не е сред най-популярните. Той се намира в местността Манастирище, разположен само на около 1,5 км югозападно от село Мърчаево, като за него се отбива вляво от пътя Драгичево – Рударци, пише "Ретро".

Има различни предположения за времето на основаване на обителта. Според едни това става по време на Второто българско царство (XII-XIV в.), според други е основана още по-рано, през вековете на ранното християнство (IV-V в.). Сигурно е обаче, че манастирът е съществувал преди падането на България под турско робство. В подкрепа на това говорят както намерените артефакти, така и местните предания. Вярва се, че мястото, на което е построен манастирът, е чудотворно.

След Освобождението манастирчето било занемарено, постепенно започнало да се руши и потънало в забвение. Някога е имало аязмо, което лекувало очи, но днес не се знае точното му място. Днес в манастирския двор има кладенец, за който се смята, че водата му също има лечебна сила. С това са свързани и няколко предания. Показателен е случаят, когато преди години група жители на Мърчаево отишли на посещение в Атон.

Гръцки монаси ги попитали откъде са и като разбрали, че са от Мърчаево, им дали една връзка със свещи, заръчали да ги запалят в Мърчаевския манастир за тяхно здраве и ги отпратили с думите: "Те, българите, още не знаят какво имат".

ключови думи:
лековита вода манастир

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Близнаци
22 май – 21 юни