Нужна ли е физическа подготовка в света на електронните спортове

Нужна ли е физическа подготовка в света на електронните спортове

Най-вероятно мнозина се чудят какво точно представляват електронните спортове и защо все по-често попадат под светлината на прожекторите. Все пак говорим за игра на видео игри, къде е спортът в цялата история? Впрочем това е един от честите въпроси, които можем да срещнем по адрес на тази странна дисциплина. Отговорът обаче не е толкова труден. Електронните спортове често събират почитатели на отборните видео игри, като през последните години се оказа, че се организират и редица спортни турнири със завидно високи наградни фондове.

Има няколко причини точно тази дисциплина да попада под вниманието на спорта. Започваме с факта, че тук, както при всеки друг спорт е необходима стратегия. Тренировките, макар и във виртуално пространство, изискват време и разиграване на най-различни сценарии. И макар често да липсва популярното физическо натоварване, можем да забележим, че тук психическото натоварване е в пъти повече, поставяйки електронните атлети в приблизително близки нива на напрежение.

Нещо повече, една грешка по време на кратките рундове, които спрямо заглавието могат да траят между 5 и 20 минути, коства загубата на целия отбор. Обикновено организаторите на този вид турнири избират игри, в които индивидуалният играч няма абсолютно никакъв шанс. Сблъсъците, които генерират сериозно внимание, най-често се случват на платформите на Dota 2, League of Legeneds, Counter-Strike: GO и Fifa. Поради наличието на кратки рундове и изискванията на самите игри, можем да станем свидетели на многократна промяна на стратегията, преминаване от атака в защита, както и на някои по-дръзки решения, които в повечето случаи моментално показват дали ще има резултат или не.

Засилващото се внимание очаквано привлече и интереса на букмейкърите. Секцията с електронни спортове присъства и при родните букмейкъри като Winbet. В платформата ще открием приятна опция като пряко предаване, а що се отнася до електронни спортове, препоръчваме да обърнете внимание на бонусите на уинбет, заредени с по-добри условия за целия спортен спектър, включително и електронните спортове. Къде обаче стои физическата подготовка?

Изненадващо или не, тук говорим за необходимост от бърза реакция и рефлекси, които се постигат именно с добра физическа подготовка. Скоростта на игра е достатъчно висока, за да затрудни всеки играч, който е в лоша форма, освен това можем да забележим, че често дори в електронните спортове се случват контузии, предимно в ръцете. Ако трябва да опишем физическото напрежение по време на игра, можем да дадем най-добър пример с музикантите.

Те трябва да бъдат точни във всеки един момент и да доставят правилната нота в правилния момент, а когато говорим за отборни спортове, представете си хармонията на свирещ оркестър - изискването е практически същото. С други думи, електронните спортове предлагат същото натоварване и напрежение, изискват много бистър ум, за да се постигне мечтаната победа, но особената разлика е, че физическото натоварване не е толкова видимо, колкото би могло да бъде в друг спортен формат.

Това обаче не означава, че голяма част от електронните атлети не се отдават на тренировки. Впрочем мнозина споделят, че именно посещението на залата помага за свалянето на напрежението. Ако все още смятате обаче, че електронните спортове не са заслужили чак такова внимание и не се причисляват към останалите спортни дисциплини, тогава къде трябва да поставим и спортния шах? Оказва се, че всичко може да бъде спорт, когато има един основен наличен белег - съревнованието.

ключови думи:
игри

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март