По-здрави в офиса с повече цветя

Саксиите с цветя са полезни за здравето на хората, работещи в затворени помещения
По-здрави в офиса с повече цветя

Харесваме работата си, но не можем да скрием, че заседяването в офиса определено е най-досадната и неприятна част от нея. Особено когато навън е слънчево и свежо.

Обикновено се разнообразяваме с чай или кафе, както и с пресни плодове, но изглежда трябва да увеличим бройката цветя около себе си - оказва се, че не само ни разведряват, но са абсолютно полезни за здравето.

Проучване, цитирано от Daily Mail, твърди, че саксиите с цветя на работното място намаляват умората, стреса, сухотата в гърлото, главоболието, кашлицата и сухата кожа сред служителите.

Експертът по психология на околната среда д-р Тина Брингслимарк и нейният екип от Норвежкия университет за науки за живота, както и учени от Университета Упсала в Швеция, доказали, че колкото повече цветя има в работното пространство, толкова по-малко болнични си вземат работещите. Специалистите включили в експеримента си 385 офис служители, като проучили броя на взетите болнични дни и броя на растенията, разположени по бюрата им.

Едно от обясненията за резултатите е, че растенията и бактериите, намиращи се в почвата, помагат за премахване на летливите органични съединения, които могат да повлияят на здравето.

"Също така има и психологическо обяснение – хората вярват, че да имат цветя е здравословно, ето защо гледат по-оптимистично на собственото си здраве", коментира д-р Брингслимарк.

Цветята в саксия са особено полезни в офисите, в които работниците не разполагат с прозорец, сочи доклад на Вашингтонския държавен университет.

В изследване, направено в САЩ, работниците изпълнявали задълженията си в стаи без и в стаи с цветя. Оказало се, че хората, при които имало растения, били по-продуктивни и реагирали с 12% по-бързо от останалите. Те били по-малко притеснени и имали по-ниско кръвно налягане.

Според д-р Брингслимарк зелените растения оказват по-добро влияние от цъфтящите, тъй като произвеждат повече кислород и помагат за разграждането на токсичните вещества във въздуха.

ключови думи:
работно място цветя

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април