Под стрес в дъното на йерархията?

Време е да разберем, че има и хубави страни в това да бъдеш подчинен
Под стрес в дъното на йерархията?

Животът е нещо страхотно. Историята, която ще ви споделим, е разказана от американския невролог Робърт Саполски, който от дълги години извършва необикновени изследвания в сферата на стреса. Главните герои са група кенийски павиани, намиращи се в стриктна йерархия помежду си. Резултатите от наблюденията над тях обаче се отнасят с пълна сила за хората. И така...

Саполски изследва групата павиани в продължение на доста години. Техният социум е с ясно изградена йерархия. На върха й стоят агресивни, безпощадни алфа мъжкари, които държат в подчинение останалите мъжки чрез груба сила. Подчинените мъжки са длъжни да се примирят с унижението, просто защото имат кротък характер и не си падат побойници.

Робърт изследва тези маймуни и открива, че във връзка със социалното си положение, авторитарните мъжки демонстрират изключително ниски нива на стрес. За сметка на това, държаните в подчинение индивиди страдат от учестен сърдечен пулс и завишено кръвно налягане.

По този повод американският учен казва: "Ако си подчинен павиан в типичното за този вид стадо, то ти се намираш под стрес. В резултат на това, имунната ти система престава да работи, както трябва. Мозъчната химия на павианите в подобни стресови ситуации много напомня на човешката".

Саполски добавя още, че причината за стреса при павианите не е резултат от нищо друго, освен от тези характерни взаимоотношения между индивидите, тъй като те не са заплашвани често от естествени врагове.

И ако сте знаели всичко от нещата, казани дотук, тогава чуйте по-удивителната част от историята. След 30 години наблюдение на маймунската група, невробиологът забелязва промяна в поведението на избраниците си.

Те откриват нов извор на препитание в сметището на туристически заслон в околността. Само че сред прекрасните хранителни остатъци попадат на месо, заразено с туберколоза. В резултат на това половината мъжки умират. Но не кои да е, а именно лошите момчета в тайфата – безскрупулните мъжкари. Робърт коментира, че фаталните последици са застигнали именно онези индивиди, които са били подчертано агресивни и семейно необвързани.

Дори и да звучат противоречиво, тези резултати имат своето обяснение. Стремежът да се задържиш на върха на социалната йерархия, и по-точно, физическите и емоционални усилия, вложени за постигането на тази цел, също представляват своеобразен стрес. От друга страна, липсата на постоянен партньор има отношение към здравословното състояние както при животните, така и при хората.

Но да се завърнем към стадото павиани: местата на доминантните мъжки са заети от предишните пораженци. Когато застават начело обаче, те не възприемат авторитарното поведение на предшествениците си, а се държат добронамерено към всички останали в групата. Най-добрите новини са, че след смяната в социалното положение, павианите не проявяват симптоми на стрес.

Може би поуката е ясна – независимо дали сме животни или хора, трябва да бъдем добри. Бъдете добри. Ако ви стиска :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април