Пречистващата роля на съня

Нов възможен отговор на вековния въпрос "Защо спим?"
Пречистващата роля на съня

Въпросът за предназначението на съня е вълнувал философи и учени още от времето на Древна Елада. Всеки животински вид - от винарките до китовете, прекарва известна част от живота си в подобно състояние. Но кому е нужно да изпада в такъв беззащитен режим, ако той не изпълнява някаква важна биологична функция?

Науката понастоящем е стигнала до заключението, че сънят спомага за съхранението и консолидирането на спомените, но дори и това не е достатъчно оправдание за наличието му, предвид факта колко сме уязвими в тези моменти. Затова търсенето на отговори продължава...

Вчера в журнала Science бе публикувано изследване, което демонстрира, че мозъкът изпада в различни функционални състояния по време на сън и в будните часове от денонощието. Оказва се, че докато спим, се задейства един непознат досега механизъм за пречистване на мозъчните клетки, който учените са кръстили глимфна система. Известно е, че лимфната система, отговаряща за поддръжката на останалата част от тялото, не достига до мозъка. Доскоро науката не разполагаше с необходимите технологии да надникне в главата на човек и изобрази процесите, протичащи в нея наживо.

Благодарение на модерната двуфотонна микроскопия учените са успели да наблюдават как мозъкът използва гръбначно-мозъчната течност като своеобразно средство за почистване на клетките на сивото вещество. Тази "мръсната вода" се пренасочва към кръвообращението, откъдето тя попада в черния дроб.

Предполага се, че необезпокояваното действие на този механизъм е есенциално за предпазването от Алцхаймер, както и от всяка друга невродегенеративна болест, която се асоциира с натрупването на отпадни продукти в мозъчните клетки.

Благодарение на неколкократни експерименти с гризачи екипът, провел изследването, наблюдава почти 10-кратно увеличение на активността на т.нар. глимфна система по време на сън. На това те отдават и неголямата разлика между енергоразхода на мозъка ни в будно и спящо състояние.

Ръководителят на експериментите споделя, че поради традиционната оскъдица на енергия в исторически план, мозъкът е програмиран така, че да избира между два режима: на будуване/съзнателност и на сън/почистване: "Представете си го като един голям купон: или ще обръщате внимание на гостите, или ще почиствате, но никога и двете едновременно". 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април