Размисли над възглавката

Или как в природата нищо не се губи: безсънието неминуемо трябва да се компенсира с повече сън
Размисли над възглавката

Има няколко периода в годината, през които голяма част от хората имат проблеми със съня. Причината за това могат да бъдат различни физико-психически състояния като стрес, преумора, превъзбуда. Инсомнията може да бъде породена и от независещи от нас обстоятелства, като смяната на сезоните, например. Човечеството и до ден-днешен неуморно се бори за своя пълноценен сън. Понякога обаче трябва просто да приемем, че няма лек срещу нощното цъклене.

Нашият екип открай време нищи темата за съня – ту възторжено го възпяваме, ту оплакваме неговата безпощадна липса, ту споделяме с вас разни трикове за надхитряване на демоните на инсомнията. В последно време моя милост се натъква на някакво странно явление, при което напълно безобидно безсъние се редува с Отмъщението на бъзсънието. Не знам дали ви стана ясно, затова ще обясня подробно.

inm.comМиналата седмица не се отличаваше с някакви особени положителни или негативни преживявания, и все пак още от началото й изпитвах сериозни затруднения със заспиването. Въртях се дълго време след лягане. Въпреки това, на сутринта се будех много преди алармата да звънне, напълно бодра и отпочинала. След известен размисъл успях да свържа това явление единствено и само с настъпването на пролетта и, макар че се учудвах от случващото се, нямах нищо против.

С идването на настоящата седмица обаче ентусиазмът на безсънието се изпари. Вечерно време умората настъпва по-рано от обичайното, без да търпи възражения, затова, ща не ща, заспивам малко след 22:30. За беда, сутрин ми е трудно да се отлепя от леглото дори в 8:10.

И това мъчение продължава до днес. През деня страдам от липса на енергия, защото ми се спи. Нямам контрол над ситуацията. Търпя си последствията от еуфоричното безсъние.

Природата има своите закони и в момента ми доказва това с пълна сила. Не може някой безнаказано да не спи и после да не му се спи – абсурд! Не, че е болка за умиране, но все пак ми е любопитно: колко още време ще наваксвам със съня за това, че сезоните се сменят? А ако и вие имате подобни проблеми, макар и с вариации, сте добре дошли да ни споделите безсънните си преживявания :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 3
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 3
    от Не е посочен | 23.03.2012 | 15:56
    Не е много моментно, имам чувството, че се е превърнало във хронично, постоянно ми се спи, чувствам умора и отпадналост и повечето от нещата, които правя ги правя с нежелание и само защото така трябва, нещо като по задължение.
  • 2
    от Не е посочен | 23.03.2012 | 10:31
    Аз мога да разгранича няколко причини: или гореспоменатото наваксване на необходимия сън, или смяна на сезоните, която при мен винаги се характеризира с периоди на хиперактивност и отпадналост или, чисто и просто, чисто индивидуална необходимост от повече часове сън. Възможно е просто да сте от типа хора, които лягат рано, но друг фактор (диета, спорт, стрес, дори инцидентно преспиване) да имат отношение към състоянието ви. Но все пак при вас говорим за моментно явление, нали?
  • 1
    от Не е посочен | 22.03.2012 | 16:06
    в никакъв случай не страдам от безсъние, напротив аз съм на вашата втора фаза, вечер си лягам рано а сутрин не ми се става и цял ден ми се спи, не знам дали е от пролетта или от зимата но няма спасение....

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май