Релакс зона на седмицата: Шведска лятна резиденция

На север ни показват как да не губим връзка с природата дори и при най-краткото лято
Релакс зона на седмицата: Шведска лятна резиденция

Понякога релакс зоните, които ви представяме, не са непременно далечни и хипер луксозни кътчета, за които през по-голямата част от времето можем само да мечтаем. Ние определено се възхищаваме и на частни домове, създадени с вкус и специфична атмосфера за отдих. По този повод днес се отправяме към Швеция и една лятна резиденция, построена на брега на морето.

Проектът е разработен от местния архитект Матс Фаландер по поръчка на голямо семейство. Идеята на собствениците била да не губят връзка с природата, когато идват да си почиват през лятото. Освен това настоявали за отделна къща за гости, така че да идват с приятели и роднини.

Така били проектирани и построени две къщи, в близост една до друга и, в същото време, отделени чрез каменистия терен. Те се намират на височина, между два фиорда, и имат гледка към морето отдолу и към вечнозелената гора отзад.

Mats Fahlander

Основната сграда се състои от две части. Едната представлява обширно помещение, което служи като кухня, трапезария и всекидневна едновременно. Въпросното пространство има приказен изглед към залива долу и е ограничено с огромни плъзгащи се врати-стени, които винаги могат да се отворят към прилежащата широка тераса. В задната част на вилата е самият вход, както и спалните помещения.

Mats Fahlander

Къщата за гости пък разполага само със спални помещения и голяма сауна, така характерна за местните традиции. Двете постройки са свързани чрез дървени мостчета и големи, укрепени скали.

Mats Fahlander

Сградите са направени от материали, които могат да устоят на специфичния климат тук – сурови, ветровити зими и горещи, влажни лета. Външната облицовка не се нуждае от специална поддръжка, а отвътре е направена изолация от необработена иглолистна дървесина. Тя задържа топлината, когато навън е студено, и запазва хладна вътрешността, когато температурите са високи.

Mats Fahlander

Като цяло, устройството на къщичките е съвсем опростено, а обзавеждането е изчистено и минималистично – нещо, абсолютно характерно за скандинавския интериор. А ние ви съветваме да отскочите до галерията и да се отпуснете по шведски :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април