Спри да се оплакваш!

С една чудесна медитативна практика
Спри да се оплакваш!

Забелязали ли сте, че някои хора адски много обичат да се оплакват? Правят го без повод и с повод. Непрекъснато!

А, ако самите вие сте такива, ще ви посъветваме в най-скоро време да се откажете от този навик. Защото, повярвайте ни, той никак, ама никак не полезен. Обратното, само натоварва съзнанието, а често – и това на близките ви.

Но понеже знаем колко трудно се изкореняват навиците (особено този), ще се опитаме да ви помогнем. Как? Като ви поканим да изпълните една проста медитативна техника. Обещаваме ви, че, ако я практикувате редовно, оплакванията значително ще намалеят. И ще дойде момент, в който ще разберете, че без тях, всъщност, се живее много по-лесно.

Готиното е, че, за да се посветите на въпросната практика, имате нужда само от няколко минути уединение. Седнете в удобна за вас поза, на някое тихо и спокойно място. Концентрирайте се, дишайте дълбоко и равномерно и се опитайте да си отговорите на следните три въпроса:

Какво хубаво ми се случи днес?

Фокусирайте се и се сетете за всяко едно събитие, което ви е усмихнало. Или по някакъв начин ви е накарало да се почувствате добре. В автобуса, на работа, на улицата... Дали не изпускате някое, а? Докато ги изброявате внимателно едно по едно, благодарете за тях и си пожелайте утре да ви споходят отново. 

Припомнянето на положителните случки от деня ще ви позволи да разберете какво ви вдъхновява, какво ви мотивира и какво ви прави щастливи. Използвайки това познание, бихте могли да се опитате да промените отношението си към живота. И, вместо вечно да се оплаквате от реалността, да наблегнете на положителните ѝ страни, да ги използвате. 

А какво хубаво направих аз?

inm.comХайде пак! Сканирайте с мисълта си онези добринки, които обаче този път са изцяло ваше дело. Всички важат – и най-дребните, имайте го предвид. По-важното е да сте ги направили от сърце, с желание, с идея да зарадвате някого, да помогнете на някого.

Нещо повече, на другия ден гледайте да сътворите други (повече), защото, не се съмнявайте, те ще ви се върнат.

Сторих ли нещо лошо все пак?

Не се измъквайте, знаем, че предпочитате другите да са виновни за всичко.

Но този път бъдете искрени и си признайте, че може би и вие сте направили нещо нередно, не съвсем на място? 

Приемете поведението си, без да се измъчвате, без да се обвинявате. Обещайте си утре да бъдете с една идея по-добри. 

Внимание! Докато отговаряте на тези питанки, не допускайте грешката да анализирате познанието, до което достигате. Просто осъзнайте нещата такива, каквито са. Благодарете за хубавите и се опитайте занапред да не допускате лошите.

Практикувайте редовно тази техника и много скоро от мрън-мрън индивиди ще се превърнете в хора, които ценят хубавите моменти. И знаят как да им се наслаждават пълноценно.

Успех! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април