Урбанистичният рай през погледа на един българин

Запознайте се с проекта "City in the Sky"
Урбанистичният рай през погледа на един българин

Винаги се радваме, когато случайно попаднем на българско име в световните сайтове, занимаващи се с архитектура, дизайн и изкуство. А и не само. Днес без да искаме се натъкнахме на името на Цветан Тошков, "архитект, живеещ в Лондон", но всъщност чист българин, който е сътворил една от най-хубавите архитектурни утопии, които сме виждали.

Става въпрос за проекта "City in the Sky” (Град в небето) – концепция, сътворена от една мечта.

Поразровихме се и научихме, че "City in the Sky” всъщност е един въображаем лотус, "разцъфнал" над суперразвития и замърсен град. Място за бягство от ежедневния стрес и шумотевица.

Концепцията е била разработена като част от проекта "Мегатрополис", стартирал в Лондон с участието на няколко компании и артисти, които трябвало да представят собственото си виждане за футуристичния град.

В крайна сметка, "Мегатрополис" не достигнал финалния си етап, но вследствие на него се появили няколко фантастични идеи, сред които и "City in the Sky”.

mymodernmet.com

И така, както споменахме по-горе, в основата на идеята е залегнала идеята за лотуса, като арх. Тошков обяснява избора си със способността на растението да расте и цъфти необезпокоявано дори и над най-мръсната и мътна вода.

"В източната култура той често е символ на вътрешна сила, чистота и способност да се издигнем над проблемите и притесненията на ежедневието дори и в най-трудни моменти. Поради това лотусът е бил обект на вдъхновение за много артисти.

Моето лично разбиране на този символ дойде, след като се запознах с концепцията за самоусъвършенстването, която е непозната на запад. Медитативната практика на Фалун Дафа ми помогна да погледна по-леко на забързаното ежедневие.

Животът в големите градове става все по-бърз и напрегнат, което според мен е и причината все повече хора да се интересуват от медитация и алтернативни методи за здраве. Голяма част от вдъхновението за проекта идва именно от източната култура", обяснява идеята си арх. Тошков пред DeZona.

Единственият недостатък на проекта се крие в това, че на този етап той е просто фикция, една красива, дигитална визуализация, която по-скоро ни кара да мечтаем, отколкото да очакваме.

В крайна сметка обаче, само Бъдещето знае какво ще ни предложи, а понякога една мечта може да има доста по-силен ефект върху нас от реалността. Изгледайте видеото и се убедете сами.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 24.07.2012 | 22:16
    Поредната българска приказка! Чудо!

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май