Училище на разменни начала

Един проект за безплатно образование, ръководен от доброволци
Училище на разменни начала

Посвещава се на всички хора, които дават нещо от себе си в името на другите

Знанието не трябва да бъде достъпно само за платежоспособните. То е ценност, което в миналото е водело човешкото общество към прогрес. Знанието е ценност, което днес и винаги ще спомага за усъвършенстването на индивидите в частност, а оттам – и на цялото човечество. Истинското знание е едно от онези неща, които не могат да станат жертва на лични интереси. Когато нещо подобно се случи, вече не става въпрос за знание, а за манипулиране на незнаещите.

Инициативата за "Училище на разменни начала*" (Trade school) се заражда в Ню Йорк, но понастоящем негови клонове функционират във Франция, Италия, Ямайка, Индия, Сингапур и други държави. То работи на следния принцип: доброволци – професионалисти или дилетанти в най-различни сфери, предават знанията си на всички жадни за знания хора, които нямат финансовата възможност да посещават платени учебни заведения.

В замяна на безплатните лекции обучаващите даряват на организацията нещо от себе си – плодове, дрехи, ръчно изработени вещи, материали за декорация, компактдискове, играчки. Всеки е свободен да даде каквото желае и може. Понякога учениците се отплащат просто с присъствието си.

Преподавателите в бартерното училище са хора с най-разнообразни професии и хобита – от художници и водопроводчици до филолози, спортисти и химици. Някои от лекторите на доброволни начала учат хората как да засяват домати, да правят фигурки от балони или да приготвят домашно масло. В тази организация всеки може да стане преподавател, стига да изяви желание да научи останалите на нещо полезно.

Учебните часове, състоящи се до голяма степен на базата на импровизация и практически дейности, не само спомагат за обогатяването на културата, но и създават среда на непосредствено общуване. Съвсем естествено, в тази атмосфера на непринудена комуникация, ученици и учители стават и добри приятели помежду си. Така състоящото се обучение действа двустранно - то оботавят опита и уменията както на посещаващите лекториите, така и на преподавателите.

Това лято основателите на "Училище на разменни начала" възнамеряват да открият още 15 негови клона по света. Амбицията им е непрекъснато да усъвършенстват вече създадената система. Сред плановете е и подобряването на софтуера на уебпейджа на организацията и превеждането му на още пет езика.

Създателите на начинанието и лекторите не получават парично възнаграждение за труда си. Всичко, към което се стремят, е да направят хората по-щастливи, като постоянно им доказват, че знанието е сила. В светлината на това твърдение те дават и практически насоки за всеки, който изяви желание да основе училище на разменни начала в своето населено място.

Следващият, който създаде подобно чудо, може да е всеки от нас. Залогът е значим – нашето лично време и енергия. Отплатата обаче ще бъде многократно по-голяма – да видим как някой се справя, благодарение на подадената ни ръка.

 

*В случая буквалният превод на Trade school следва да бъде "Училище за занаяти" или "Училище за обмен". В настоящия материал сме превели наименованието свободно, за да отразим максимално коректно идеята на организацията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май