Чудотворните води на Мъртво море

Загадъчен природен феномен с изключителни здравословни ползи
Чудотворните води на Мъртво море

Най-важното

  • Мъртво море, скрито в най-дълбоката долина на земята, бавно умира. То е естествено "затворено" - не се оттича, но всяка година нивото на водата му пада с един метър дълбочина. Ежедневно от него се изпаряват около 7 милиона тона вода. Минералите и солите обаче остават и това помага съдържанието им във водата да се увеличава.
  • Солентостта на Мъртво море достига до 35%, което е приблизително десет пъти по-солено от океаните и седем пъти по-солено от Средиземно море.
  • Езерото е известно още като Бахр Лут, Източно море, Асфалтовото езеро, Солено море, "Морето на Содом и Гомор", Морето на Арабах.

Мъртво море е солено безотточно езеро в Близкия Изток, което граничи с Израел, Йордания и Западания бряг на р.Йордан. На 400 м под морското равнище, то е най-ниската точка върху повърхността на Земята – чудо на природата. Наречено е "мъртво" заради високото си съдържание на минерали, които не позволяват оцеляването на живи организми във водите му. Заради по-високата плътност на водата от тази на човешкото тяло, на практика човек не потъва, а остава на повърхността.

Уникалното минерално съдържание на водите на Мъртво море му е донесло славата на целебен извор. В тях има високо съдържание на соли и минерали, като натрий, магнезий, калий, калций, бромид, йод, силиций - природни елементи, познати от хиляди години със своите терапевтични свойства. Туристи от цял свят идват, за да се потопят във водите, за които се смята, че лекуват кожни и дихателни заболявания, както и проблеми с костната система.

Ако решите да се отдадете на подобни терапевтични процедури в Мъртво море, внимавайте да не попада солена вода в очите ви (ще трябва да ги изплакнете обилно с чиста вода), тъй като това може да навреди на зрението. Освен това водата от соленото езеро не се пие.

Натриев хлорид

Водите на Мъртво море имат високо съдържание на натрий, а този компонент ги прави много полезни за хора със суха кожа. Натриевите йони намаляват лющенето на кожата и подобряват пропускливостта ѝ. След като са се абсорбирали в тялото, те се свързват с молекулите на водата и правят кожата по-мека, гладка и еластична.

Магнезиев хлорид

В необичайното море има и висока концентрация на магнезий. Този жизненоважен елемент благоприятства клетъчния метаболизъм. Ниски нива на магнезий се забелязват при хора, страдащи от псориазис (състояние на кожата, което причинява загрубяване, зачервяване, сърбеж, лющене). Свойствата на магнезия имат доказан ефект при задържане влагата на кожата, забавят стареенето ѝ, намаляват стреса и успокояват нервната система.

Калий

Соленото море е богато и на калий - ключов елемент, който осигурява енергия в тялото и поддържа влажността на кожата. Поради свойствата си да стимулира мускулите и нервната система, усвояването му в организма след тежки физически натоварвания е особено благоприятно.

Калций

Използва се за укрепване на клетъчните мембрани и почиства порите на кожата. Разбира се, има и добре познатата важна роля да поддържа здравината и плътността на костите и зъбите. Освен това спомага за правилната дейност на някои физиологични процеси, като съсирването на кръвта, мускулните контракции, регулира ензимната активност. В допълнение, калцият намалява задържането на вода и засилва кръвообращението в организма, укрепва и ноктите.

Бромид

Този минерал се извлича от Мъртво море и е полезен за облекчаване и успокояване на схванати мускули. Има противовъзпалително действие при хора, страдащи от артрит и ревматизъм.

Йод

Приемането на йод чрез храни или хранителни добавки е съществено както за произвеждането на тироксин (хормон, който позволява на щитовидната жлеза да функционира правилно), така и за клетъчния метаболизъм.

След всичко казано дотук, ще добавим само, че Мъртво море е извор на здраве и заради лечебната си кал. Самото място е мистично и очарователно по свой собствен начин и зарежда с невероятно усещане за свобода и необятност. Точно за това ви желаем и вие да се докоснете до него :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април