4 илюзии, които рушат връзките ви

4 илюзии, които рушат връзките ви

Начинът, по който любовта изглежда във филмите и книгите, е много различен от истинските взаимоотношения. В художествената литература обикновено би било скучно да се показват хармонични двойки, които обсъждат всички проблеми, изслушват чувствата си и щастливо прекарват времето си през уикендите, гледайки телевизионни сериали. Любовта на екрана и на страниците на романите обикновено е нещо много бурно и всъщност не винаги адекватно.

Заради това нашето възприятие за романтичните връзки често е изкривено. Както отбелязва в своя телеграм канал психологът Михаил Лабковски, тези илюзии могат да разрушат връзката ни с любимия. Според експерта подобни илюзии могат да се считат за един от основните врагове на любовта. Когнитивните изкривявания, които няма да са от полза за връзката ви, могат да се видят във всеки друг любовен роман. На хората често им се струва, че истинската, силна любов е нещо много трагично, страстно и не много здравословно, пише Actualno.com.

Ето някои популярни погрешни схващания, които могат да развалят връзката ви с половинката:

· Много хора вярват, че искрено обичащият човек ще разбере със сърцето си какъв подарък да купи и кога да го подари. Но всъщност, ако вие сами не посочите желанията си, никой няма да се досети за това: хората не могат да четат мисли.

· Понякога влюбеният си мисли, че той трябва да стане едно с партньора си. Здравата връзка обаче включва двама зрели, различни индивиди.

· Човек не е трофей, който трябва да получите. Не искате да присвоите любимия човек, а да го опознаете.

· Популярната идея в медиите, че ревността подхранва чувствата, няма нищо общо с истинската любов. Ако цените човек и го обичате, няма да искате да причинявате болка в името на себеутвърждаването.

Много хора живеят с идеята, че истинската любов означава пълно разтваряне на човека и изоставяне на собствените му интереси. Други дори смятат жертването на собствените си цели и планове в името на партньора като знак за силни чувства. В действителност обаче това далеч не е така. Жертвата и страданието нямат нищо общо с истинската любов.

Между другото

Без какво наистина не съществува истинската любов? Психологът Робърт Стърнберг предложи свой собствен триизмерен модел. Според него любовта е невъзможна без страст. Но, противно на общоприетото схващане, няма да стигнете далеч само с "пеперудите в стомаха". Имате нужда от още два компонента, а именно:

· Близост. Това е много по-дълбоко и важно нещо. Ако има близост между хората, тогава няма страх да не бъдем разбрани или да сгрешим. В същото време партньорите не се сливат, всеки живее свой собствен живот, защото вярва на любимия си

· Обвързване. Ако страстта и интимността са история за душата, тогава обвързването е по-обикновен компонент. Партньорът започва да се чувства отговорен за другия. Хората започват да правят планове за бъдещето, идва ясното осъзнаване, че "ние сме двойка, пътищата ни вече се пресичат". Сега човекът е част от вашето ежедневие, вие трябва да се грижите за него и той трябва да се грижи за вас.

ключови думи:
отношения

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май