Да намерим точния баланс на работа и забавления

Да намерим точния баланс на работа и забавления

Проблемът за балансиран начин на живот става все по-остър, тъй като много от нас прекарват дълги часове в затворена среда – пред компютъра на работа и пред телевизора вкъщи.

Влиянието на нарастващо дигиталната среда за живот не е изяло проучено, но всички здравни експерти са съгласни, че организмът ни има нужда да балансира часовете работа пред компютъра чрез отделяне на повече време за забавления и разходки.

2185025

Source: unsplash.com

Разумно използване на компютъра и телефона

Когато седите пред компютъра в офиса или се забавлявате вкъщи в популярен сайт като онлайн казино JackpotCity България, винаги трябва да имате предвид, че мозъкът има нужда и от лично общуване и промяна на средата, за да поддържа здравословен тонус.

Използвайте разумно компютъра и смартфона си и правете 15-минутни почивки на всеки час или два. Подобни почивки за работещите пред монитор са предвидени дори и в българското трудово законодателство, но самият вие трябва да контролирате времето прекарвано пред монитор.

Същото важи и за времето прекарано пред телевизора. Всекидневната рутина на маршрута от вкъщи пред компютъра в офиса и обратно в къщи пред телевизора не допринася за балансиран начин на живот. Балансът идва, когато съумявате да съчетавате полезното с приятното и времето пред монитора с времето сред приятели или в природата. Така намалявате стреса, който се натрупва както в офиса, така и у дома.

Влиянието на работната и домашна среда

Практикуването на медитация на работното място или кратката разходка в близкия парк или градинка може временно да намали стреса. Влиянието на домашната и работна среда обаче е ежедневно, което от своя страна означава, че ако не намерите нужния баланс, то ще бъдете изложени на стрес постоянно.

Затова опитайте да организирате средата си така, че да ви откъсва от ежедневната рутина и проблеми, каквито има и на двете места. Поставянето на компактна пътечка за бягане у дома и малка саксийка с живо растение в офиса могат да постигнат много - именно, защото разчупват стереотипа на съответното пространство и ви позволяват да извършвате дейност, която не е типична за средата.

Дори и цветовите комбинации могат да ви помогнат за постигане на по-добър баланс, тъй като влиянието им върху човешкия организъм е доказано. Добре поставен цветен акцент върху стената в хола или на работно бюро в офиса може да промени цялостната ви нагласа спрямо съответното пространство и да доведе до по-балансиран ден като цяло.

Забавлението не е почивка

Забавлението само по себе си не е почивка и трябва да го имате предвид, когато се стремите към балансиран начин на живот. Времето прекарано с приятели може да бъде също толкова натоварващо, колкото и часовете в компанията на началник без чувство за хумор.

Същото важи и за дългите кино-маратони у дома или в мултиплекса, където освен това изпитвате и допълнителния стрес от максимално усвоена жизнена среда, в която много хора са затворени в сравнително малко пространство.

Истината, както винаги, е някъде по средата. Не можете да избягате от работния компютър, но разнообразете работната среда и правете кратки, но чести почивки от монитора. Излизайте с приятели и посещавайте шумни места, но правете и самотни разходки сред природата. Това са прости, но основни практики, с които да започнете да водите по-балансиран начин на живот.

ключови думи:
баланс работа

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април