Ето как трябва да изглежда домът ви, за да не се превръщате в Пепеляшка

Ето как трябва да изглежда домът ви, за да не се превръщате в Пепеляшка

Чистенето определено не е сред любимите домашни занимания на жените. Процесът отнема доста време, а крайният резултат не винаги е този, който са очаквали. 

Някои домакини се справят бързо с това досадно задължение, докато други губят часове, докато постигнат задоволителен резултат. За всичко това, по думите на специалистите, е виновен интериорът. 

Когато създавате интериор, който изисква минимално почистване, е важно да гледате на стаята като на празна кутия. Ако основната ви задача е интериор, който не е за почистване, е най-добре да изберете минималистични стилове, без изобилие от мебели и декорации.

Ето как трябва да изглежда домът ви, за да не се превръщате в Пепеляшка:

Лаконичен декор

В минимализма декорациите се използват точково или изобщо не се използват. Липсата на декорации спестява много овреме, което би могло да бъде изразходвано за почистване на вази, гипсови глави и други елементи.

Ако все пак искате да разкрасите дома си, изберете постери, картини без рамки или с минималистични рамки без релеф. Същото важи и за вазите - колкото по-изчистени, толкова по-добре.

Еднакви настилки във всички стаи

В минимализма се забелязва тенденция да се използва едно и също покритие за целия апартамент. Това се дължи на факта, че обемът на помещението се оценява визуално от пода, а дизайнерите се стремят да увеличат максимално пространството.

Ако все още използвате няколко вида подови настилки, е много важно да ги стиковате правилно и да са на едно ниво. 

Тавани без ниши 

По-добре е да се откажете от гипсокартонените "кутии" и да ги направите само на места, където трябва да скриете кабелите или да отделите, да речем, зоната на коридора от тази на хола.

Многобройните лед лампички по тавана, образуващи ниша в центъра под формата на квадрат или правоъгълник, отдавна са остарели. Да не говорим, че всички ниши събират страшно много прах. Ето защо е по-добре да използвате определени профили за подчертаване.

Таваните от гипсокартон също са големи колектори на прах, така че е по-добре да се откажете от тях и да оставите тавана както си е!

Скрити первази 

Первазите за таван и под отсъстват в минимализма. А най-доброто решение за замяна на класическия подов цокъл е този със скрит монтаж.

Стандартните первази събират много бързо прах, докато вградените създават празнина между стената и пода. И се почистват много лесно.

Миещо се покритие за стени

Тук е важно да не пестите от стенни облицовки и да купувате предварително материали, за които е лесно да се грижите - декоративна мазилка, боя, издръжливи на боядисване тапети, които могат да се мият.

Покрития за стени като каменен фурнир, гранитогрес, декоративни тухли, 3D панели и фурнировани мдф-плоскости, коркови тапети също ще улеснят почистването и ще облекчат живота ви. 

Подово покритие

Времето за почистване може да бъде значително намалено, ако изберете правилната подова настилка. Най-важните параметри тук са цвят, здравина и материал.

За ламината и кварц-винила важи правилото колкото по-близък е цветът на подовата настилка до нюанса на праха, толкова по-малко ще му обръщате внимание.

Когато избирате гранитогрес за банята, е важно да вземете предвид индивидуалните си характеристики. Например, графитеният цвят е по-подходящ за брюнетките, а пясъчният - за блондинките. Само така космите на пода няма да се набиват на очи!

Преди ремонт е добре да сте решили дали ще отглеждате животни в дома си. Ако отговорът е "да", тогава си струва да използвате подходящи материали. Така, дори и да се появят драскотини по пода, той ще изглежда като част от историята на покритието и няма да се откроява от неговия стил.   

Насипните подови настилки набират все по-голяма популярност, освен това са практични и лесни за почистване. Предимствата им са очевидни: няма фуги, които трябва да се почистват, освен това насипният под е много по-приятен на допир. А при желание под него лесно може да се положи топъл под.

Много хора харесват и корковите подови настилки, които са дишащи и екологични. И също са много приятни на допир, пише jenata.blitz.bg

ключови думи:
чистене

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май