Защо връщането му е лош знак?

Защо връщането му е лош знак?

Преживели сте раздяла. Това винаги е болезнено, независимо дали сте се разделили със сълзи или с приятелско ръкостискане. Когато всичко свърши, винаги сме обзети от тъга и носталгия по отминалите щастливи времена. Отнема доста време човек да дойде на себе си.

Понякога цял живот не успява да се възстанови напълно… И все пак животът продължава. Срещате друг, а бившият остава в миналото. Може би дори сте успели да подредите живота си, да се омъжите и да отглеждате чудесни деца.

В забързания ход на живота действате според началния тласък – ходите на работа, грижите се за дома, децата, живеете живота си. И точно тогава, когато най-малко очаквате, получавате съобщение или обаждане: "Как си? Какво става с теб?". Или дори: "Може би ще се видим?" или "Още те обичам, да започнем отначало".

Няма значение как изглежда изненадващото нахлуване в личното ви пространство. Едно нещо е важно: гласът от миналото е реален. Той иска да се върне при вас. Вероятно топла вълна залива сърцето ви? Не бързайте с радостта.

Ако бившият се опита да се върне, това не винаги е добър знак. И преди да се хвърлите с радостен възглас в обятията му, психолозите препоръчват да разберете причините за това, което се случва. Може би той не се връща при вас, защото е осъзнал, че сте жената на живота му.

Ето някои други причини, поради които може да ви е потърсил отново. И те изобщо не са ласкателни.

Събирането с бившия ласкае нараненото преди това самочувствие

Срещите и връзките винаги са рисковани начинания. Не само ние избираме, но и нас ни избират. Симпатията не винаги е взаимна, другите хора не винаги искат същото, което искаме ние. Човешките ценности, възгледи и желания са различни. Не всеки успява да изгради правилните топли отношения, много често връзките се разпадат още преди да се заговори за брак.

Човекът, за когото сте били готови да дадете живота си, може да изчезне безследно, въпреки че сте имали много общи неща и уж сте се чувствали добре заедно. Всички тези любовни неуспехи могат да повлияят ужасно върху самочувствието, особено ако то изначално не е било особено добро. И точно затова връщането към миналото ви дава повод да се ласкаете. А и изглежда доста удобно.

Не е нужно да работите върху себе си, можете просто да се върнете назад, където вече веднъж сте били приети.

Простота и комфорт

Нови хора, нови познанства, връзки, неуспехи, нови опити - всичко това не е лесно, изисква време, усилия и ресурси. Освен това няма гаранция за добри резултати. Ще трябва да опознаете другия човек, да се приспособите към него, да търсите компромиси и така нататък. Всички знаем как е с някой нов в живота. А с бившия … всичко е така просто, така комфортно, така предвидимо. Знаеш какво да очакваш. Спестяваш и време, и усилия.

Не става дума за любов, а за рационално и лесно решение. Но… Да се хванеш на тази стръв за втори или N-ти път означава изобщо да не си правиш изводи, да не се учиш от грешките си и най-вече - да не обичаш себе си. А защо бившите могат да се върнат в момент, когато вече сте изградили нови взаимоотношения и когато всичко е наред? Има много причини това да се случи: нарцисизъм, поредица от неуспешни връзки или пък желание да контролират вас и живота ви, защото си мислят, че им принадлежите. И нито един от тези мотиви няма нищо общо с любовта.

Едно е сигурно – така правят само тези, които не се интересува от вашите чувства и вашето добруване. Те искат да ви навредят и ви вредят. Може би дори съвсем целенасочено. Да, не бива да се изключват и тези редки случаи, когато бившите ви се връщат, защото наистина осъзнават, че ви обичат и никоя друга не може да ги направи щастливи, освен вас. Но такива са просто изключение, което единствено потвърждава правилото.

Лора Костова,  happy-woman.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май