Какви са ползите от това да перем дрехите си наопаки?

Какви са ползите от това да перем дрехите си наопаки?

Да се сдобие с перфектно изпрани дрехи, ухаещи на приятен омекотител, е цел на всяка добра домакиня. Тази задача обаче не е съвсем лека и лесна. Не само трябва да разделим светлите от цветните, но и трябва да съчетаем правилно материите (дали да ползваме деликатен цикъл), както и температурата на пране (спално бельо на по-висока температура).

Доста хора практикуват обръщането наопаки на дрехите преди пране и в това има известна логика. Освен ако не сме ги изцапали наистина отвън, вътрешната им страна е по-мръсна, защото е изложена на досег с тялото ни, където "среща" бактерии и гъбички, както и потта, кожните мазнини, мъртвите кожни клетки, косми и прочие, отбелязва lifestyle.bg.

Прането наопаки също така запазва по-дълго цвета на дрехите и формата им. Когато по тях има апликации и декорации, със сигурност обръщането им наопаки преди пране е за предпочитане. При по-меки материи само по този начин не се образуват досадния мъх по тъканите.

 

Има ли обаче и негативи при прането на дрехите наопаки?

 

То не се препоръчва, когато перем работни или силно замърсени отвън дрехи. Трябва да сме внимателни и с деликатни материи като коприна и вълна, които могат да се деформират, ако ги перем наопаки, пишат Lifehacker.

ключови думи:
пране

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май