Тайните градини на Ню Йорк

Малцина са виждали десетките зелени оазиси в Голямата ябълка, накацали по покриви и тераси високо над градския хаос
Тайните градини на Ню Йорк

Домът може да бъде персонална крепост в много отношения, нали? А ние наистина предпочитаме да гледаме на него като на специално убежище, което едновременно отразява същността ни и ни предлага неповторимото усещане за уединение и спокойствие.

И, понеже сме типичните градски деца, пристрастени към архитектурата и интериорния дизайн, започваме да им отделяме специално внимание като задължително условие за качествен релакс.

Точно за това днес отиваме в Ню Йорк, където ще разгледаме няколко впечатляващи градини, разположени по покривите на сградите. Както в много от най-големите градове по света, така и в Голямата ябълка, някъде там, горе, над целия шум и хаос, има едни свежи зелени оазиси, за които мнозина дори не подозират. Някои от тях са достъпни, защото са част от различни заведения, но други са частни и влизането в тях предполага лична покана.

Именно на втория тип "небесни" градини ще се спрем първо. На тях е посветена цяла книга-албум, която излезе наскоро, благодарение на усилията на Denise LeFrak Calicchio и Roberta Model Amon, плюс още няколко тематични автори, фотографи и личности с много контакти в града и неговите зелени потайности.

Някои от скритите тераси и покриви са дело на известни дизайнери и архитекти, други са плод на интересите на своите собственици, но във всички случаи – зашеметяващи. Голяма част от тях са били или все още са собственост на популярни личности от различни сфери на живота.

Градините са толкова разнообразни, че представляват нестихващ извор на идеи. Някои от тях са наистина впечатляващи и е трудно да си представим къде и как са изградени. Стилът им също е подчертано разнороден – модерни композиции с по-малко растителност, японски инсталации, водни струи, каменни и стъклени акценти, и още, и още.

Обаче спираме до тук и ви оставяме да превземете галерията, където да се насладите на един особено тайнствен и зелен Ню Йорк, който малцина са виждали.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май