Тест: Доволни ли сте от живота си?

Тест: Доволни ли сте от живота си?

Тревожим се за дреболии - какво да сготвим за вечеря, кога да помогнем на детето с домашните и как да намерим време за маникюра си. Но не се замисляме дори дали тези грижи ни правят щастливи. Отделете две минутки, за да опознаете вътрешния си свят. Щастието се крие в хармонията. Доволството от живота зависи до голяма степен от това, доколко ни радва всяка една сфера от битието. Психолозите разграничават четири основни аспекта на живота - личностно развитие, професионална реализация, личен живот, социални контакти.

1789345

Нека видим доколко хармонично се съчетават те, дали се допълват взаимно и дали ви правят щастливи.

Отговорете с да/не на въпросите от всеки раздел. След това ще трябва да направите съпоставка между броя положителни и отрицателни отговори в даден раздел.

Раздел 1: личностно развитие - Често ли четете книги? - Можете ли да си спомните заглавието на последната прочетена книга? - Имате ли някакво хоби (например фитнес, колекциониране, пътуване)? - Мислите ли за професионалното си развитие?

Раздел 2: професионална реализация - Рядко ли закъснявате за работа? - Можете ли да изброите три задачи, чието изпълнение да ви е зарадвало тази седмица? - Можете ли да обясните какво именно харесвате в работата си? - Виждате ли перспектива за професионално израстване през близките няколко години?

Раздел 3: личен живот - Подарявали ли сте наскоро нещо на любимия си човек? - Зарадвал ли ви е любимият човек с нещо наскоро? - Как мислите, ще бъдете ли още заедно след 5 години? - Готови ли сте да умрете в един и същ ден с любимия човек?

Раздел 4: социални контакти - Виждате ли се редовно с приятели? - Можете ли да изброите три ценности на вашето приятелство? - Умеете ли да се радвате искрено на успехите на приятелите си? - Получавате ли подкрепа от приятелите си, когато имате нужда от такава?

1789341

Резултати

За всеки отговор "да" си пишете една точка.

Пребройте точките от всеки раздел и си ги запишете. После съберете резултатите. Запомнете получената цифра.

Пояснения за раздел 1

Развиващият се човек се нуждае от нова информация, изучава я, анализира я и я систематизира. Затова има въпроси за книги - книгите не само ни помагат да узнаем нещо ново, но и развиват мисленето и логиката. Без това човек не може да усвои толкова голям обем данни. Различните хобита и увлечения също обогатяват личността, но те имат по-друга функция - любимите интересни занимания ни радват и въодушевяват. И за финал - умението да си поставяте цели и да прогнозирате бъдещето си също отразява степента на удовлетворение от личностното ви развитие. Австрийският психолог Алфред Адлер казва, че психологическото развитие се случва само тогава, когато личността има цел. Ако сте събрали над 3 точки в този раздел, може смело да се каже, че сте човек, който се интересува от личностното си развитие и получава удовлетворение от него.

Пояснения за раздел 2

Човек, който наистина се интересува от професията си, не си води сметка за часовете, които е прекарал, работейки. Той отива на работа с радост, затова закъснява много рядко. Хората, които искрено обичат професията си, могат да говорят за нея с часове. За тях не е проблем да изброят най-интересните си задачи. Специалистите, които са имали късмета да открият призванието си и мястото си, не си представят дори, че някога ще правят нещо друго. Затова лесно търсят и намират перспективи. Ако сте събрали над 3 точки в този раздел, вашата работа ви носи удовлетворение.

Пояснения за раздел 3

Материалните подаръци и проявите на внимание са най-ясните и прости знаци в "езика на любовта", които ни помагат да изразим чувствата си към партньора. Ако мъжът и жената се стараят да направят нещо хубаво за другия, дори и съвсем малко, това е показател за особено топли взаимоотношения. Що се отнася до въпроса за съвместното бъдеще - разбира се ние не можем да знаем какво ни очаква занапред, но тук и сега, точно в този момент, влюбените искрено вярват, че ще бъдат заедно цял живот.

Ако сте събрали над 3 точки в този раздел, смело може да се каже, че настоящата ви връзка ви прави щастливи.

Пояснения за раздел 4

Приятелите са най-близката ни група за подкрепа, те правят живота ни по-интересен, забавен и наситен. Представените въпроси уточняват доколко приятелските ви отношения са здрави и адекватни, дали наистина подобряват качеството ви на живот. Все пак има и приятели, които се възползват от доброто отношение, подвеждат ни и ни разочароват.

Ако сте събрали над 3 точки в този раздел, значи умеете да изграждате комфортни приятелски отношения и винаги знаете, че можете да разчитате на приятелите си. И следователно сте удовлетворени от социалния си живот.

Да потърсим баланас Сега оценете общата сума точки от всички раздели.

13-16 точки.

Животът ви е хармоничен, всяка една сфера е пълноценна и ви носи радост. Продължавайте и занапред да намирате баланса между дома, работата, семейството и увлеченията си, да планирате успешно деня си, за да имате време за всичко. И разбира се можете да се порадвате за себе си - малцина могат да се похвалят с такъв резултат.

8-12 точки.

Явно в някоя от сферите сте събрали по-малко точки, а това означава, че трябва да обърнете внимание именно на нея. Ако степента на удовлетворение е еднакво занижена във всички раздели, помислете какви качествени промени можете да внесете. Какво ви липсва? Какво може да ви зарадва? Повярвайте ни, понякога малки неща като среща с приятел, разходка в парка или четене на любима книга могат да ви повдигнат значително настроението.

0-7 точки.

По правило такъв резултат получават хора, в чийто живот липсва напълно някоя от сферите. Може би в момента сте безработни или преживявате криза - мислите да смените професията си. Или пък сте необвързани и мечтаете да намерите своята половинка. Има и ситуации, в които уж всичко е наред - имате си партньор, работа и дом. Но не и щастие. Това означава, че не сте в контакт с ценностите си и поради някаква причина не можете да си дадете онова, което ви прави щастливи. Можете да откриете корена на проблема чрез разговор с приятел или смяна на обстановката. Ако обичайните начини да си върнете радостта от живота не работят, пробвайте да потърсите помощ от психолог.


ключови думи:
Доволни живота тест

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април