Феята на копчетата: Боряна Паскалева

Една вдъхновяваща дама с усет към красивото
Феята на копчетата: Боряна Паскалева

Няма да повярвате какво ми се случи наскоро - срещнах Феята на копчетата! Ама наистина, не ви лъжа. Тя се казва Боряна Паскалева и е една изключително талантлива мадама. С чаровните си къдрици и с невероятните си небесни очи, наистина прилича на приказно създание...

От няколко години Боряна се занимава с графичен дизайн, а през свободното си време изработва различни неща с ръцете си - не само от копчета, но също и от куп други разнообразни материали, които събира грижовно от всевъзможни места и дори от улицата.

Това, което обича да прави най-много обаче, е да рисува. Още помни една случка от детството си, която разказва с усмивка: "Била съм малка, когато един ден съм отишла при майка си и баща си и съм заявила, че ако не ми дадат боичките, ще скоча през прозореца".

После отворила прозореца и може би наистина щяла да се хвърли, но все пак получила боичките си и ситуацията се разминала без инциденти ;)

Боряна ПаскалеваКакто се досещате, в училище обичала най-много часовете по изобразително изкуство.

Докато съучениците ѝ играели на карти или си говорели, Биби рисувала в несвяст. Но на този етап от живота ѝ, рисуването било само хоби. Отдавала му се само ако остане време – след написването на домашните и научаването на уроците. Ето защо завършила с пълна шестица от 1-ви до 12-ти клас.

В гимназията обаче нещата се променили. Един ден осъзнала, че скоро ще стане на 20 и, че ще ѝ се наложи да започне работа: "Не се виждах да се трудя в офис, пред компютър - да пиша някакви умни работи в продължение на 40 години напред. В крайна сметка, събрах малко смелост и обявих сериозно на родителите си, че искам да се занимавам с рисуване. Обещах обаче да го комбинирам с математика и информатика (с компютърно обработване ). За мое щастие, те одобриха избора ми", спомня си Феята.

В началото Боряна рисувала най-вече пейзажи. А впоследствие станала абсолютен фен на абстрактното изкуство: "От онези хора съм, които, като видят някаква цапаница, веднага откриват нещо в нея - лице, силует, каквото и да е...", обяснява предпазливо.

Държи да отбележи обаче, че Пикасо не ѝ е любимият художник, защото не харесва прекалената му абстрактност.

Преди няколко години пък се запалила по творчеството на Винсент ван Гог: "Начинът му на движение на четката (както е и при Моне) е толкова плавен и безкрайно отпускащ. Трябва да си гений, за да рисуваш по този начин! С времето осъзнах, че техниката на Ван Гог е просто убийствена".

Наред с рисуването, Биби обожава малките и оригинални неща, като копчетата, например: "Толкова са напълващи душата!", признава с игрив пламък в очите. В този ред на мисли, никак не е случайно, че непрекъснато ги използва в изработването на интересни и забавни неща.

Първото нещо, което украсила с тях, бил един колан - подарък за нейна приятелка. Направила го още, докато била в гимназията.

Боряна Паскалева

Днес креативната дама използва копчетата по всевъзможно различни начини (в разнообразни комбинации от цветове). Слага ги върху дрехи и аксесоари, върху рамки за снимки и т.н.

Боряна Паскалева

Освен с тях, чаровницата често работи и с полимерна глина: "Същата не се пече, ами си съхне сама. Като текстура е много мека, а на цвят – чисто бяла. По принцип, трябва да е влажна. А направените от нея скулптури изсъхват бързо, само за няколко часа", обяснява Боряна.

Интересното е, че Биби подарява почти всички свои ръчно изработени неща на близки и приятели. Затова творенията ѝ са силно персонализирани и специални за някого. Носят душа и разказват история: "Важно е да познаваш добре човека, когото си решил да изненадаш", разсъждава на глас.

Боряна Паскалева

Боряна Паскалева

На своя приятелка, например, измайсторила умален макет на космонавт, тъй като знаела, че същата си пада страшно много по всички космически неща. В скафандъра сложила лика на приятелката си и една цигара. В дима пък събрала част от мислите ѝ, които често публикувала във фейсбук. И готово! Получил се един страхотен подарък ;)

В същото време, самата госпожица Паскалева въобще не обича да получава подаръци (особено на рождения си ден). "Винаги се чувствам длъжна да върна жеста", признава откровено. А когато подарява, подарява по много и от сърце.

Споделя, че обича да твори вечерно време. Въпреки че е зодия "рак", лятото никак не ѝ действа вдъхновяващо – "заради жегите, шума и всичко останало". Има нужда от тишина и от уединение за реализацията на многобройните си идеи.

Затова не е учудващо, че атмосферата, в която работи, е по-задушевна. Стените на стаята ѝ са боядисани в тъмно-синьо. Таванът е в същия цвят. С две думи: помещението, в което твори, създава усещане за гмуркане в дълбок океан.

Всъщност, дизайнът на стаята ѝ е "лично нейно производство". В един слънчев ден обявила на родителите си, че ще прави ремонт: "Обясних им, че ще ударя един латекс и толкова. Съгласиха се, добре. Латексът обаче бе тъмно-син (те това не го знаеха). Наплясках го директно върху стария тапет. Какво ще сменям тапети! И така стана перфектно ;)

После си направих бюро - купих няколко дървени плоскости, сглобих ги набързо и готово! От баба взех един стар диван, а рамките по стените ги събрах буквално от кофите". 

Александър Македонски

Крайният резултат е една уникална работилница и ремонт за не повече от 50 лева.*

Александър Македонски

Александър Македонски

Когато ѝ липсва вдъхновение, Боряна се затваря в стаята си, пуска си хубав филм. Наспива се хубаво: "Когато имам възможност, спя поне по 8 часа. И ставам нов човек", казва с усмивка.

"Другото, без което наистина не мога, е музиката. Обичам джаз и чил аут, но слушам и метъл. Всъщност, харесвам всякаква музика (освен чалга). Класическата, например, искрено ме вдъхновява, може би защото свиря на пиано от дете". 

Биби вярва, че в живота има много неща, които могат да запалят творческия ни потенциал – книгите, киното, музиката. И би било добре да се възползваме от тях, защото ежедневието е "непоносимо и скучно" без щипка креативност.

В същото време, искрено се дразни на онези, които, освен творчеството си, не признават и не се интересуват от нищо странично: "Човек не бива да се ограничава само в една област. Тези, които го правят, грешат. Хората на изкуството често са прекалено вглъбени в заниманията си, понякога – доста превзети, гледащи на другите с превъзходство.

Истината обаче е, че всеки от нас има въображение и достатъчно добри идеи в главата си. Всеки може да бъде артист, по един или друг начин", убедена е Феята на копчетата.

Боряна Паскалева

Плановете ѝ за бъдещето са да се занимава с пространствен дизайн, защото е "адски интересен и завладяващ". Харесва модерния стил в комбинация с винтидж елементи, но не я радва прекаленият футуризъм в дизайна.

"Сега са особено актуални жилищата с минималистично обзавеждане: един диван и една маса по средата (всичко - в бяло, разбира се). Толкова празно и пусто! Ако трябва да живея в такъв дом ден-два, ще оцелея. Но цял живот?!" – шегува се Боряна.

Като оставим настрана изкуството, другата ѝ голяма страст е спортът: "Обичам да тренирам!", възкликва с нескрит ентусиазъм тя. И това никак, ама никак не е случайно, имайки предвид факта, че преди броени месеци брат ѝ – Константин Паскалев-Тути, грабна титлата "Абсолютен световен шампион по културизъм” ;)

"Той е наистина невероятен човек - сериозен, много упорит, изключително целенасочен и много, много умен ;)))))). Винаги ми е бил пример за подражание и източник на вдъхновение.

Именно покрай него се запалих по боди фитнеса - даже веднъж участвах в състезание. Но не ми хареса. Качваш се на сцената, обръщаш се три-четири пъти и това е! Казах си: "Аз затова ли цели 6 месеца не съм яла ябълка, не съм вкусвала диня? Я, бягай от тука!", разпалено разказва Биби.

Споделя, че културизмът е тежко предизвикателство, особено за жените, защото е свързано с куп ограничения както в храненето, така и по отношение на други аспекти от начина на живот.

Боряна Паскалева

Към днешна дата, чаровницата няма амбиции да се състезава, тренира за лично удовлетворение. Храни се здравословно, според собствените нужди на тялото си, без да се подлага на крайно изтощаващи диети. Освен това, много обича да готви, а любимото ѝ хапване е суфле от тиквички.

Съветът ѝ към всички хора е: "Да не се страхуват да правят това, което им харесва и което пълни душата им..." 

*Гмурнете се в уникалната стая на Боряна - в галерията! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май