Честит петък 13!

Днешният ден може и да е вреден за здравето ви, стига да сте достатъчно суеверни
Честит петък 13!

Най-важното

В испаноговорящите държави и в Гърция злощастният ден е вторник 13.  

Ако сте от хората, които галят заешко краче за късмет и обичат да си плюят в пазвата, най-вероятно четете тази статия под леглото си. Да, за огромен ужас на една немалка част от човечеството, днес тринадесетото число от месеца съвпада с петия ден от седмицата.

Страхът от това съвпадение е толкова страшен, че науката е измислила цели две наименования за него, кое от кое по-звучни и леснопроизносими: фригатрискайдекафобия (от Фрига – името на норвежката богиня, от което произлиза думата за петък в някои германски езици и трискайдекафобия, което значи "страх от числото тринадесет") и параскевидекатриафобия (от гръцките думи параскеви – петък и декатреис – тринадесет).

Произходът на фригатрискайдекафобията (или параскевидекатриафобията, ако предпочитате) е доста неясен, но можем да бъдем почти сигурни, че е резултат от две основни идеи: че числото тринадесет носи нещастие и, че петъкът е мръсен, гаден ден. Нумерологията много обича числото дванадесет и го свързва с пълнотата – 12 месеца в годината, 12 часа на циферблата на часовника, 12 апостола, 12 израилски племена, 12 олимпийски бога и т.н. Съвсем логично, тринадесет е долна гавра с тази перфектна завършеност – една единица в повече седи там като цирей, даже тумор, и е просто ужасна.

Лошата репутация на петъка е малко по-трудна за проследяване, но се смята, че е произлязла от Кентърбърийските разкази на Джефри Чосър от ХІV в. Много хора вярват, че петият ден от седмицата е крайно неподходящ за потегляне на път, стартиране на проекти и инициативи, сключване на сделки, пускане на нови продукти на пазара и т.н.

inm.comТринадесетката е още по-страховита. На запад доста сгради нямат 13-ти етаж, летищата не разполагат с 13-ти терминал, а немалко хотели – с 13-та стая. Във Формула 1 отсъства болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13, а използват 12 и половина или 12А. Вдъхновени от Тайната вечеря, някои вярват, че съберат ли се 13 души около масата, един от тях неминуемо ще загине. В Боливуд продуцентите избягват да пускат филми в петък 13-ти, защото считат, че това ще застраши финансовия им успех.

Изобщо, тази истерия е толкова голяма, че в даден момент привлича и научноизследователския интерес. През 1993 г. в British Medical Journal излиза изследване, което сравнява броя на хоспитализираните жертви на произшествия в петък 13-ти и в предходния петък 6-ти. Оказва се, че трафикът в определена част от наблюдаваната от учените магистрала е значително по-малък на фаталната дата. Въпреки това, пътно-транспортните произшествия са с 52% повече (65 спрямо 45). Изследването дори завършва със заключението: "Препоръчително е да се стои вкъщи." За съжаление в него не е включена група от хора, седящи си у дома, за да се провери дали и те не се пребиват значително повече в банята, например.

15 години по-късно, през 2008, от Холандския център за застрахователна статистика пък заявяват, че "има значително по-малко нещастни случаи и сигнали за пожари и кражби, когато 13-тият ден от месеца е петъчен, защото хората са по-внимателни или просто си стоят у дома. Статистически погледнато, шофирането е по-безопасно в петък 13-ти, поне в Холандия; през последните две години средният брой на петъчните ПТП е 7800, но когато датата е 13, тази цифра спада на 7500."

inm.com

За сметка на това настоящата година може да се похвали с някои доста драматични примери, сред които понижаването на кредитния рейтинг на Франция, Австрия, Малта, Словакия, Словения, Кипър, Италия, Португалия и Италия в петък, 13 януари; потъването на круизния кораб Коста Конкордия, вследствие на което умират 32 и са ранени 64 в петък, 13 януари; провалът на опита за изстрелването на севернокорейския сателит Кванмьонсон-3 или по-точно – неговото взривяване в петък, 13 април; земетресението с магнитуд 4,3 в Палермо, Италия в петък, 13 април; торнадото, ударило Оклахома в петък, 13 април.

Днешният петък 13 обаче не се отличава с особен драматизъм и дори е последният за годината. По принцип, три е най-големият брой на фатални петъци, които може да има в рамките на една календарна година, а най-дългият период без такива дни е 14 месеца.

От всичко, казано дотук, ми се струва, че можем да си направим само един-единствен извод. Хората са адски суеверни създания и със сигурност имат склонността да свързват фаталните петъци със злощастията, които ги сполитат. Повечето от нас биха отдали съвсем различно значение на злополука, случила се на днешния ден и най-вероятно ще асоциират датата и събитието неразривно в съзнанието си. Ако на конкретен ден сме обсебени от идеята за лош късмет, нищо чудно в един момент да "стъпим накриво" и да си кажем "Знаех си!".

Ето защо е крайно време да изпълзите изпод креватите и да използвате петъчната вечер за целите, за които е разработена – ядене, пиене, тези три неща...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май