Как да използваме активен въглен в ежедневието

Как да използваме активен въглен в ежедневието

Активният въглен отдавна е престанал да бъде само средство за първа помощ при отравяне.

Уникалните свойства на това вещество позволяват използването му в различни области, включително в ежедневието. 

Евтин и екологичен, той може значително да улесни живота на всеки човек, който се стреми към чистота и ред, без използване на химикали, пише Една.бг.

Как да използваме активен въглен в ежедневието

Пречистване на вода у дома

Способността на активния въглен да адсорбира примеси го прави отличен филтърен елемент за пречистване на питейна вода. Можете да използвате въглеродни патрони във филтърни кани или да добавите гранулиран активен въглен директно към туби с вода. Този метод ще ви помогне да се отървете от хлор, неприятни миризми и много органични съединения.

Въглищата като средство за абсорбиране на неприятни миризми

Активният въглен може да се използва и като естествен освежител за въздух. За разлика от много други, които само маскират миризмите, въгленът абсорбира и неутрализира източника на неприятната миризма. Поставете няколко капсули активен въглен върху чиния и я оставете в хладилника, гардероба за обувки или друго място, където се натрупва миризма на плесен. Разликата ще бъде видима в рамките на една седмица.

Почистване на кожата и зъбите

Благодарение на своята структура, активният въглен ефективно абсорбира замърсяванията и токсините, което го прави отлична съставка за създаване на домашни ексфолианти и маски за лице. 

Може да се използва и за безопасно избелване на зъбите: просто добавете малко активен въглен на прах към четката си и след това измийте зъбите си както обикновено.

Растителна защита и предотвратяване на мухъл

В почвата на стайните растения може да се добави активен въглен - това не само ще предотврати образуването на мухъл и гниенето на корените, но и ще помогне на почвата да запази желаната структура. 

Активният въглен на прах също служи като допълнителна защита срещу насекоми вредители, което е приятен бонус.

Маскиране на драскотини върху черни мебели

Много домакини са запознати с болката, когато се появят драскотини върху черни (особено лакирани) мебели - това винаги е много забележимо и разваля интериора, та дори и настроението. 

Не бързайте да се разстройвате! Ако се появят драскотини върху черни мебели, те могат безопасно да бъдат маскирани с въглен. Много е просто: вземете една таблетка и я разтрийте върху повредената зона. Дефектът веднага ще бъде замазан и няма да бъде толкова очевиден.

ключови думи:
активен въглен

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май