Натурални бои за яйца

На Велики четвъртък боядисваме яйцата с боички от природата
Натурални бои за яйца

Празничното настроение често ни прави нехайни по отношение на здравето. Ако тази година искате да опитате нещо ново, то нека да е под зеления надслов за по-малко токсини. 

Боите за яйца може да изглеждат напълно безобидни на пръв поглед (дори и да го пише на опаковката им), но това невинаги е така. Затова и сме събрали бабините рецепти за това как да сътворим шарени яйца без да правим компромис със здравето си. От финансова гледна точка също се оказва много по-изгодно. 

Червено – сок от нар; консервирани череши със сока; малини; червени боровинки; голямо количество сварени обелки от червен лук; консерва цвекло в сок от червени боровинки.

Виолетово – цветове теменужка; чай хибискус; червено вино; сварени обелки от червен лук.

Жълто – сварени обелки от лимон и портокал; сварени листа от морков; чай лайка; сварени семена целина; зелен чай; сварена куркума на прах или шафран.

Синьо – консервирани боровинки; варени листа от червено зеле; тъмночервен сок от грозде; ¾ глава варено червено зеле ще придадат прекрасен син цвят.

Кафяво или бежаво – силно или разтворимо кафе; черни сварени орехови черупки; черен чай.

Златно кафяво – семена от копър.

Оранжево-кафяво – чили на прах.

Златнокуркума.

Зелено – сварени листа от спанак; течен хлорофил; микс от листа от спанак, консервирани боровинки и сока им, както и няколко супени лъжици куркума придават на яйцата страхотен зелен цвят.

Зелено-жълто – сварени обелки от жълти ябълки;

Сиво – морав или червен сок от грозде, сок от цвекло; замразените череши и боровинки заедно със сока създават леко наситен сив цвят.

Цвят лавандула – малко количество морав сок от грозде, цветове теменужка и две супени лъжици лимонов сок.

Оранжево – сварени обелки от лук; моркови; червен пипер.

Розово – цвекло; червени боровинки; замразени малини; червен сок от грозде; сок от мариновано цвекло.

1696725Pinterest 

Консервираните продукти дават по-блед отенък на боядисаните яйца, а варенето на оцветяващите продукти с оцет прави цвета по-наситен. За еднороден цвят прецедете вече сварената боядисваща смес, а ако искате неравномерен, напръскан ефект оставете натуралните оцветители във водата. За цялостния екологичен принос от тези натурални яйца, можете да използвате боядисващата смес като хранителна тор (компост) след приключване на боядисването.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април