Медовината е ароматна нискоалкохолна напитка, приготвена от мед, вода, различни подправки, и е известна от древни времена.
Малко хора знаят как да приготвят медовина у дома. Древните рецепти на тази ободряваща нискоалкохолна напитка се предават от поколение на поколение. Подготовката на напитка от мед е много очарователен процес, подобен на производството на домашно приготвен квасен хляб.
За да приготвите сами медовина, използвайте натурален пресен течен мед от липа, елда или див горски мед.
Дрождите (мая) за медовината е по-добре да бъдат прясно пресовани, предназначени за печене хляб, но и сухите са подходящи. Ако желаете да придадете интересен вкус на готовата напитка, можете да добавите подправки - канела, джинджифил, кардамон, цитрусови плодове, мента.
Някои рецепти за медовина предполагат използване на шишарки от хмел. Те могат да бъдат намерени в някои градини - това е къдрава растителност, плътно загражда оградите, която цъфти с атрактивни шишкарки в светло зелен цвят. Те могат да бъдат събрани, изсушени и използвани за приготвяне на напитката. Въпреки това, по-лесно е да купите готов сушен хмел от аптека.
Рецепта за приготвяне на домашна медовина без варене
Ще ви трябват: 50 г мед, 50 г стафиди, 1 л вода.
Подготовка. В студена вода се добавя мед и се разбърква добре, за да се разтвори. След това добавете стафиди, покрийте контейнера със сместа и оставете на стайна температура 2-3 дни. След това прецедете течността през марля, изсипете в бутилка, запечатайте, поставете на хладно и тъмно място в продължение на 2-3 месеца.
Медовина с варене - лека, пенлива напитка с приятен сладък вкус и уникален аромат!
Ще ви трябват: 5.5 кг мед, 1 лимон, 100 г прясна хлебна мая, 19 литра вода.
Подготовка. В емайлирана тенджера разтворете меда в 6 литра вода, добавете сока, изцеден от лимона и загрейте на слаб огън, разбъркайте и извадете пяната. След това свалете тенджерата от котлона и охладете сместа до стайна температура. Добавете останалата вода и разбийте половината от маята. Разбъркайте добре, изсипете сместа в бутилки или бурканчета, покрийте с водна запушалка или гумена ръкавица с дупка с един пръст и оставете на топло и тъмно място за 1 месец. След това добавете останалите дрожди, разбъркайте, запечатете с восък и оставете за още един месец. След определеното време, филтрирайте течността, изсипете в бутилки, оставете напитката в продължение на 4-6 месеца на хладно, тъмно място.
Съвременна домашна медовина
Дори в съвременен апартамент, можете да подготвите истинска медовина, като използвате наличните съставки: 300 г мед, 25 г прясна хлебна мая, 5 г шишарки от хмел, щипка канела и индийско орехче, 2 литра вода.
Подготовка. Кипнете водата и добавете меда. Разбъркайте, варете 5 минути, отстранете формираната пяна и добавете хмел (можете да го закупите от аптеката), сложете подправки и отстранете от огъня. Охладете до стайна температура и разтворете маята в нея, разбъркайте и оставете на топло място за няколко дни. Когато сместа ферментира, изсипете в бутилка, покрийте с ръкавица или специална тапа и оставете за 5-6 дни. Когато ферментацията свърши, внимателно изсипете в чист съд, опитвайки се да не нарушавате утайката, която се отлага на дъното. Изсипете медовината в бутилки, запушете, оставете за 5-7 дни на тъмно хладно място и опитайте.
Алкохолна медовина с водка
Приготвянето на медовина за тази рецепта ви позволява да получите напитка с алкохолно съдържание от 12-18%.
Ще ви трябват: 1 кг мед, 100 г прясна хлебна мая, 20 г шишарки от хмел, щипка подправки (канела, индийско орехче, кардамон), 6 л вода, водка по желание.
Подготовка. Водата се кипва и без да се сваля от огъня, добавете мед и разбъркайте, за да се разтвори. Махнете пяната. След това добавете подправките и хмела, варете още няколко минути и свалете от огъня. Охладете сместа до стайна температура и добавете маята. Разбъркайте, покрийте тенджерата с марля и поставете на топло място за ферментация. След 2 дни, когато сместа започне активно да ферментира, изсипете я в бутилка, затворете с водна запушалка или гумена ръкавица и оставете за още 5-7 дни. След това внимателно изцедете медовината в чист съд, като внимавате за утайката. По избор, за да се увеличи алкохолът в медовината, може да се разрежда в съотношение 100 мл водка на 1 л медовина. Оставете на хладно един месец.
Медовина от стар мед
Вкусна медовина може да се приготви не само от пресен, течен мед, но и от захаросан.
Ще ви трябват: 1,5 кг мед, 10 г шишарки от хмел, 3 пакетчета суха мая, 10 литра вода.
Подготовка. В тенджерата сипете водата да заври, добавете меда и без да сваляте от огъня, разбъркайте добре, за да се разтвори напълно. Оставете още няколко минути, за да отстраните пяната. След това добавете хмела, разбъркайте и изключете котлона, охладете и добавете маята. Покрийте с капак и оставете на топло място в продължение на 5 дни. След това разбъркайте напитката, извадете хмела, изсипете в бутилки. Поставете бутилките с медовина на тъмно и хладно място в продължение на 2 дни, след което отворете, изтеглете формирания газ, отново запушете и оставете за още 5 дни.
Газирана медовина
Газираната медовина е като домашен квас, само, че е по-сладка, с по-интензивен и ярък вкус.
Вие ще трябват: готова медовина и чист пчелен мед (в размер на 1,5 чаени лъжички на 1 литър).
Подготовка. Изплакнете обилно и изсушете бутилките, приготвени за напитката. В долната част на всяка бутилка поставете мед, изсипете медовина, под ръба на гърлото на около 5 см. Сложете тапа на бутилката, оставете на тъмно и топло място в продължение на седмица. Всеки ден проверявайте как протича ферментацията и намалете получения газ, като отворите бутилките. След това поставете бутилките на хладно място, за да узрее още една седмица. Можете да оставите медовината да зрее 2-3 месеца - вкусът ще стане по-наситен.
Медовина по стара рецепта
До наши дни са дошли древни рецепти за приготвяне на медовина, които са внимателно предавани от поколение на поколение.
Ще ви трябват: 80 г мед, 50 г стафиди, 1 л вода.
Подготовка. Медът се разтваря в леко затоплена вода, добавете стафидите. Контейнерът със сместа е покрит с марля и поставен на топло място. След 2 дни филтрирайте течността в чист съд, изсипете в бутилки, запечатайте и поставете на хладно, тъмно място, за да узрее.
Сега знаете как да си приготвите медовина у дома. Трябват само няколко обикновеи съставки и търпение да изчакате зреенето на напитката, пише e-zdravey.com.
Добави коментар