Според традицията питката се замесва рано сутрин с най-хубавото и бяло брашно и понякога с нов клас и с мълчана вода (докато младите моми носели водата с менци от чешмата те не продумвали и думичка). От това тесто се правят и краваите, които по – късно се дават на коледарите. На вечерята питата се разпределя от най – стария човек в семейството. Първото парче се определя за Богородица и починалите, следващото за къщата, а останалите за членовете на семейството. Раздаването става от дясно на ляво – посоката на живота в разбиранията на българина.
Ето и как да приготвите содената питка:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
брашно - 700 г
вода - 300 - 400 мл топла
сол - 1 ч.л.
бакпулвер - 1 бр.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
ябълков оцет - 2 с.л.
олио - 3 с.л.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресейте брашното три пъти, добавете солта и бакпулвера, разбъркайте да се смесят добре. В чаша смесете содата и оцета, след като шупнат ги добавете към брашното, заедно с олиото. При непрекъснато бъркане - на струя добавете топлата вода и замесете меко тесто.
Тази стъпка е най-важната за сполучлива содена питка – месете тестото продължително след оформянето му, или докато, като му направите разрез, в него да има мехурчета въздух.
Увийте във фолио монета със стойност по ваш избор и пъхнете произволно в тестото.
Оформете питка от тестото и я поставете в намазана с олио тавичка.
Оставете тестото да престои 15 минути така, за да се отпусне, преди да я поставите в фурната за печене, надупчете питката с вилица на повечко места.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 30-35 минути до лек златист загар.
Намокрете тензух и изстискайте много добре, извадете изпечената питка и я увийте с него, покрийте със суха кърпа и оставете така за около 10 минути.
Добави коментар