Печена, варена или на пара: Как да изберем и приготвим вкусна царевица

Печена, варена или на пара: Как да изберем и приготвим вкусна царевица

Една от любимите на много хора летни храни е царевицата. В края на юли и началото на август на пазара се появява сочната и млада царевица. Тя е предпочитана и от деца, и от възрастни. Богата е на влакна, витамини (от групи В, С, D, К, РР,) и микроелементи (желязо, магнезий, мед, калий, фосфор), в състава й има също глутаминова киселина и още редица важни за организма вещества, които не се губят при термична обработка на културата.

Съществуват различни начини за приготвяне на царевичните кочани, но общото помежду им е това, че всички техники на обработка са лесни за изпълнение. На който и вариант да се спрете, трябва да знаете, че качеството на царевицата е от ключово значение. Да разберете какъв е продуктът съвсем не е трудно, достатъчно е да знаете някои малки тайни, защото вкусен и хранителен краен резултат се получава при грамотен избор и правилно приготвяне на царевицата.

Съвети при избор на царевица

За да разберете дали продуктът е качествен, е необходимо да умеете да разчитате знаците, които дават зърната и листата на царевицата.

Какво говорят зърната на царевицата

Ако не можете да прецените дали царевицата е подходяща за варене, обърнете внимание на зърната. Ако те не са заоблени и по тях има вдлъбнатини, значи вече са добре узрели и не са особено препоръчителни за спомената термична обработка.

За варене са подходящи младите кочани с млечнобели и светложълти зърна, които трябва да са малко меки, но еластични.

Зърната на младата царевица не са големи, лесно се отронват от кочана. Ако царевицата е с едри яркожълти зърна, то тя не е млада и след термична обработка ще бъде твърда и безвкусна.

Ако по кочана има почернели зърна, развалени или "плешиви" места, най-добре се откажете от закупуването на царевицата.

Значението на листата на царевицата

Не без значение е както наличието или липсата на листа, така и външният им вид.

Купувайте кочани с листа. Така те са с "оригиналната си опаковка", която запазва зърната свежи и ги предпазва от разваляне или от увреждане по време на транспортиране.

Не купувайте сурови кочани без листа, защото това може да бъде знак, че царевицата е обработвана с пестициди, поради което обвивката се е свила и това е наложило отстраняването й преди продажба.

Избирайте царевица със зелени листа. Те трябва да са прилепнали плътно едно до друго. Жълтите и изсъхнали са признак, че кочанът е откъснат отдавна.

За предпочитане е сами да си сварите царевица, отколкото да си купувате готова, защото не се знае дали са спазени всички хигиенни правила при сваряването й.

И така, след като вече сте избрали правилно царевицата, е време да я сварите. Ето върху кои моменти следва да насочите вниманието си...

Как се вари царевица

Следващите препоръки ще ви бъдат от полза, за да сварите царевицата правилно:

Старайте се да варите едновременно кочани, които са с приблизително еднакви по размери зърна, защото в противен случай те няма да се приготвят равномерно.

Разрежете големите кочани наполовина, преди да ги сложите в тенджерата.

Отстраняването на листата съвсем не е задължителна процедура, спокойно може да ги оставите и да сварите царевицата "облечена".

Преди термичната обработка може да оставите кочаните в чиста студена вода за около час, след което ги изплакнете под течаща.

Ако има нагнили зърна, изрежете ги.

Точното време за пълното сваряване на царевицата зависи от степента на нейното узряване.

За да определите готовността на зърната, опитайте едно от тях.

Слага ли се сол при варене на царевица

Сварете царевицата в несолена вода. Ако решите да добавяте сол, направете го 5 минути, преди да свалите съда от котлона. Най-добре е сол да се поръсва върху вече готовата царевица.

Колко време се вари млечната царевица

Младата (млечна) царевица се вари в продължение на 15-20 минути.

Готовността може да проверите, пробивайки зърното с помощта на клечка за зъби или с вилица.

Сложете кочаните във вряща вода на силен огън. Когато изплуват на повърхността, намалете температурата на котлона до средна и варете царевицата още 5-10 минути.

Щом извадите от водата, напръскайте с разтопено масло, поръсете със сол и се насладете на вкуса.

Ако варите повече от необходимото, зърната ще станат твърди.

Варене на стара царевица

Узрялата царевица има нужда от поне 2 часа варене във вода.

Залейте почистените от листата кочани със студена вода. След час изплакнете.

В съд с вряща вода сложете половината от листата и щом течността кипне, добавете царевицата.Изчакайте водата отново да заври, намалете температурата на котлона до умерена, затворете тенджерата с капак и варете около 40-50 минути. След това може да подсолите. Покрийте кочаните с останалите листа и нека се варят до пълна готовност.

Извадете царевицата, веднага след като бъде готова и я поднесете с масло и сол.

Варене на царевица с листата

Кочанът може да се сложи с листата, така крайният продукт ще бъде по-ароматен и по-вкусен. В този случай времето на варене се удължава с 10-15 минути.

Други начини за приготвяне на царевица

Освен варена, царевицата може да се приготви на пара или във микровълнова, да се изпече на жар или във фурната.

Царевица на пара

Ако решите да приготвите царевицата на пара, ще са ви необходими около 20-30 минути обработка в съответния уред.

Почистената царевица сложете в съда на пароварката, който предварително трябва да бъде намазан с масло. Варете около 30-40 минути (или до готовност).

Разтопете 15 грама масло, смесете го с 300 грама счукани орехи, малко кардамон и свалете съда от котлона.

Поднесете готовата царевица с ароматното масло и сол.

В пароварка може да сложите кочаните и с листата, но тогава ще е необходимо повече време за сваряването им.

Приготвяне на царевица в микровълнова

Залейте за час кочаните заедно с листата с вода. След това ги прехвърлете в найлонов плик, налейте в него 2 супени лъжици вода и го завържете плътно. Продупчете пакета на няколко места, през които да може да излиза парата.

Поставете царевицата в микровълновата за 10-15 минути на пълна мощност.

Щом е готова, отстранете листата, намажете я с топло масло, подсолете и да ви е вкусно!

Печена царевица във фурна

Подредете необелената от листата царевица в намазнена с олио тава. Налейте вода в съда, нивото й да достига до половината на кочаните. Покрийте плътно тавата с фолио.

Изпечете царевицата в загрята до 200 градуса фурна, а времето зависи от степента на узряване и може да варира от 40 до 120 минути.

Без значение кой вариант за приготвяне на царевица ще изберете, трябва да знаете, че апетитната култура се поднася веднага след това, а най-вкусна е намазана с парченце масло и поръсена със сол.

Печена царевица на жар

Да си изпечете царевица на жар е лесен и много вкусен начин за приготвяне, особено ако изберете вече узрели кочани. Не се налага те да бъдат почиствани от листата, дори напротив – царевицата е добре да е покрита с плътен слой от тях. Накиснете я в студена вода за четвърт час, след което извадете от течността, разтворете листата, но не ги премахвайте изцяло (обелете като бананова кора).

Намажете зърната с масло, овкусете с подправки по избор и отново увийте кочаните с листата. След това сложете в жарта, листата трябва да се овъглят от всички страни. Когато царевицата е готова, извадете я от жарта и покрийте с капак (или използвайте алуминиево фолио, за да я увиете). Оставете да престои така 15 минути, след което почистете старателно от обвивката, намажете зърната с масло и им се насладете.

Източник: Framar.bg

ключови думи:
царевица

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май