Прочутият пататник на Валя Балканска

Прочутият пататник на Валя Балканска

Родената в Родопите народна певица Валя Балканска, коят само преди два дни отпразнува 80-годишния си юлилей,  е ненадмината в приготвянето на традиционни български ястия. Шарен боб, пататник, родопска баница са само част от специалистите й. Певицата се придържа към традиционните рецепти и рядко си позволява да експериментира.

 

 

Необходими продукти:

 

 

500 г картофи

 

 

3 яйца

 

 

150 г сирене

 

 

200 г масло

 

 

150 г брашно

 

 

1 с.л. оцет

 

 

1 с.л. олио

 

 

1 ч.л.сол

 

 

джоджен

 

 

Начин на приготвяне:

 

 

Брашното, водата, оцета, олиото и солта се смесват. Тестото започва да се меси. След като е готово се разделя на две топки и всяка една започва да се точи. Едната кора се слага на дъното на тава като краищата се оставят да излизат от съда.

 

 

Приготвяне на плънка:

 

 

Картофите се белят и се рендосват. След това се прибавят яйцата, сиренето, джоджена и солта. Плънката се поставя върху първата кора. кората кора захлупва първата и застъпва краищата на кората. После се изрязва периферията на корите с лъжица. Двете кори се загъват заедно 2-3 см. Горната остава отдолу, долната отгоре. Пататника се пече в тиган около 20-30 минути и се обръща през няколко минути.

Възможен е и вариант да приготвите само плънката без тестото и да я опечете като дебела палачинка на загрят тиган, като внимавате да  не я изгорите.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април