Рецепти на Катето Евро за Бъдни вечер

Рецепти на Катето Евро за Бъдни вечер

Подготовката за Коледа винаги включва много трепетно вълнение, очакване и... готвене, разбира се! Обичаят повелява на трапезата да се сложат нечетен брой постни ястия, а всеки регион на България има свои традиционни и специфични рецепти.

Някои рецепти обаче не се променят никога – едва ли има семейство, на чиято маса на Бъдни вечер да не присъства содена питка с паричка, постни сарми, пълнени чушки с ориз и традиционния зрял боб.

Голям кулинар, Катето Евро дава своите рецепти за трапезата, за да се възползвате от тях, ако ви харесат.

Едър боб с ориз, праз и чубрица за Бъдни вечер

Необходими продукти: 

Половин пакет боб, 2 стръка праз, 1/2 ч.ч. ориз, кафена чашка олио, сол, черен и червен пипер, стръкчета зелена чубрица

Ето как Катето Евро подготвя бързо и лесно рецептата:

Сварявам боба, понякога и в тенджера под налягане. Задушавам в олио или зехтин ситно нарязания праз и ориза, добавям черен пипер, сол и стръкчета чубрица. След това смесвам задушената смес със сварения боб, изсипвам я в тавичка и запичам ястието.

Сухи червени чушки, пълнени с коприва и ориз

Необходими продукти:

  • ½ ч.ч. ориз
  • 2 глави лук
  • 2 връзки пресен лук
  • 1 връзка магданоз
  • 1 с.л. сух девисил
  • 1 ч.л. черен пипер и сол
  • 6 с.л. олио
  • 10 бр. сухи чушки
  • 10 ч.л. настъргани домати (пресни или от буркан)
  • брашно (за запечатване)

Начин на приготвяне:

Почистете копривата и я измийте с гореща вода. Отцедете я добре и я нарежете на дребно. Накиснете чушките в топла вода докато се отпуснат.

Задушете нарязания на ситно лук в олиото и прибавете ориза, а след това и доматите. Накрая се добавят копривата, магданоза, черния пипер, девисила и сол на вкус. Тази плънка за чушките престоява 10 мин., за да поеме оризът напълно течността от нея.

Напълнете чушките със сместа и запечатайте отвора им, като ги потопите в брашно.

Подредете ги в тенджера с отвора към стената на съда. Залейте ги с 2 чаши вода, похлупете ги с чиния и ги оставете да къкрят във фурната на слаб огън за около 40 мин.

Содена питка

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка сода
  • 1 супена лъжица оцет 
  • хладка вода, колкото поема

Брашното се пресява, прави се кладенче, в което се поставят изброените продукти. Сипва се по малко вода и се замесва тесто. Меси се хубаво, докато стане гладко (сега е моментът да сложите късмета в питата). Не трябва да втасва.

Откъсва се малко парче за украса, а останалото се оформя на питка. Поставя се в намаслена тавичка. Украсява се и се намазва с олио. Надупчва се с вилица, за да не се спука при печенето. Пече се в предварително загрята фурна.

 

След изваждането от фурната се напръсква със студена вода и се завива с кърпа, за да омекне.

Постни зелеви сарми

Необходими продукти:

  • 1 кг кисело зеле
  • 200 г ориз
  • 500 мл зелев сок
  • 80 мл олио
  • 4 сушени червени чушки
  • 4 стръка праз
  • 200 г корен пащърнак
  • 4 скилидки чесън
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 връзка магданоз
  • 2 стръка мащерка
  • 1 ч.л. див кимион
  • 1 дафинов лист
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Попарете чушките във вряла вода, за да омекнат, след това ги нарежете на ситно, като премахвате люспите им. Почистете и нарежете на ситно праза, пащърнака и чесъна. Запържете ги до златисто в около 40 мл загрято олио.

Добавете доматения концентрат, нарязания магданоз, мащерката, дивия кимион, чушките и ориза. Налейте половината зелев сок, овкусете с черен пипер и гответе, докато оризът поеме течността.

От зелевите листа и плънката завийте малки сарми. Подредете ги в тава. Налейте останалите зелев сок и олио. Пуснете дафиновия лист. Покрийте с алуминиево фолио.

Загрейте фурната на 160 градуса (с вентилатор). Печете сармите, докато течността се абсорбира - около 45 минути. След това махнете фолиото и ги запечете на 180 градуса фурна до готовност.

Източник: Една.бг

ключови думи:
Бъдни вечер рецепти

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април