Таратор с орехи и чесън

Супата на лятото!
Таратор с орехи и чесън

От детство пазя светъл спомен за всички ястия, които се приготвяха според сезона. Нямаше как баба да направи таратор посред зима поради липсата на краставици, но дори и да имаше, вкусът нямаше да е същия.

Ясно е, че няма как да ви изненадам с рецепта, която всички знаем от деца, а по-скоро искам да ви припомня онзи вкус на лято, който със сигурност всички пазим до днес.

Тайната на хубавия таратор се крие в използването на: домашно кисело мляко, в копъра току-що набран от градинката на баба и краставиците, които с нетърпение очакват да бъдат откъснати. И най-накрая огромна доза любов и внимание при приготвянето на таратора - без бързане! Баба просто не бързаше, когато приготвяше храната за всички нас. Напротив, като че ли успяваше да ни накара да се включим в приготовленията. 

Използвайте и вие този метод - може да се окаже, че тараторът освен лятна супа - сплотява и семейството! Един да обели и счука чесъна, друг да счупи и смели орехите на едро, трети да се заеме с измиването и нарязването на копъра, а за мама да остане разбъркването на киселото мляко с вода и краставицата, която да се обели, нареже или настърже на рендето.

Ето я все пак и рецептата за онзи вкусен таратор от моето детство.

400 грама кисело мляко
400 милилитра вода
2 скилидки чесън
1 брой краставица
2 супени лъжици олио или зехтин
50 грама орехи
1 връзка копър
сол на вкус

Киселото мляко се разбива с водата, олиото или зехтина, след което се добавя солта, счуканият чесън, краставицата и нарязаният на ситно копър. Объркайте внимателно всички съставки в дълбоката купа и най-накрая добавете орехите и щипка любов. Сервирайте в купички за цялото семейство. Спокойно можете да комбинирате таратора с пълнени чушки и сезонна салата.

Усетихте ли вкуса на детството?!


Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април