"Устав на слабите"

Или диетичните правила на Боб Харпър, по които цяла Америка пощуря
"Устав на слабите"

Боб Харпър е американски персонален треньор, превърнал се в икона в англоговорящия свят – от 13 сезона е един от инструкторите в риалити формата The Biggest Loser и всеки път регистрира впечатляващи постижения с отслабващите. Съвсем логично, е популярен и сред звездите отвъд Океана.

Експертът се отличава със специфичен подход както към тренировките, така и към храненето, което му печели милиони фенове по цял свят. Неслучайно преди време ви споделихме няколко негови тренировъчни съвети, които заслужават внимание.

Е, логично, Боб публикува и първата си диетична книга в средата на май: The Skinny Rules: The Simple, Nonnegotiable Principles for Getting to Thin (нещо като "Устав на слабите: простите, неоспорими принципи на отслабването", бел. ред.). Книгата е абсолютен бестселър в САЩ – от 10 седмици е на първо място в сегмента си и сред 30-те най-продавани заглавия през изминалите 2 месеца.

Какво представлява?

Историята

Диетата на Харпър се ражда след забавна случка в работата му.

В The Biggest Loser принципът е да разделят участниците от семейството и приятелите им, за да могат менторите да променят цялостно визията им за здравословния начин на живот.

Съпругът на една от участничките в 11-я сезон на риалити формата обаче трудно приема това. И започва да следва треньора Боб в социалната мрежа Туитър, където последният ежедневно и подробно публикува менюто на своите подопечни.

На финала става ясно, че съпругът е отслабнал с около 45 килограма, само следвайки онлайн публикациите. Така се ражда идеята за "Устав на слабите" – кратки и ясни правила, които да бъдат от полза на всеки не само в борбата с излишното тегло, но и в задържането на постигнатите резултати.

Същността

AmazonРазбира се, Харпър е съвсем прагматичен и залага на качествени промени в начина на живот, а не на временни хранителни режими. В предговора на книгата си той пояснява, че правилата не са лесни за спазване, но пък са малко и, веднъж усвоени, имат сериозна дългосрочна ефективност.

Първата част от четивото включва именно т.нар. "основни принципи на отслабването". Те са около 20 и сред тях попадат:

  • постоянен прием на вода: по една пълна чаша преди всяко хранене и една веднага след събуждане;

  • протеин с всяко хранене: инструкторът смята, че рибата и яйцата са задължителните източници на белтъчини и трябва да присъстват всекидневно в менюто, а всички видове месо и растенията, доставящи протеин, се разпределят по избор;

  • Харпър настоява закуската да не се пропуска по никакъв повод и в защита на това посочва редица изследвания;

  • сън на гладно: липсата на храна в хранителната система по време на сън означава по-бърз метаболизъм;

  • контролът върху порциите е много важен, особено по отношение на готовите и пакетираните храни: количеството трябва да отговаря на нуждите и целите; според треньора малка електронна везна е задължителният аксесоар за всяка кухня, а успешното отслабване и поддържане на нормално тегло е свързано с прием на стриктно премерени порции;

  • правилно разчитане на етикетите на готовите храни: Боб дава насоки, от които всеки може да се научи да "разчита" опакованите храни, включително по отношение на съставките, посочени на етикета;

  • подготовката и планирането са есенциални: с помощта на стегнат план успехът е гарантиран, според Харпър; той настоява, че с времето те стават част от ежедневието и изискват минимални ресурси;

  • веднъж седмично всеки може да си позволи най-любимото си изкушение, но в рамките на едно хранене, не на цял ден :) порцията също е от значение; и т.н.

Втората част на книгата предлага подробно 30-дневно меню, с което всеки може да започне по-лесно промяната в начина си на живот. В третата част са поместени конкретни здравословни рецепти, както и кратки съвети относно мотивацията, например.

Авторът подчертава, че всеки, преодолял първите 30 дни и видял резултата от тях, безпроблемно ще следва правилата след това и дори няма да се нуждае от книгата му.

Нашият коментар: идеята за максимално опростяване и синтезиране на информацията относно здравословното хранене определено е добра. Като оставим настрана факта, че в САЩ се води непрестанна война с наднорменото тегло и това води до крайности, Боб Харпър е успял много добре да представи някои от най-работещите хранителни принципи.

Харесва ни и фактът, че не обещава лесно и бързо отслабване, напротив – подчертава, че вталяването и задържането на резултата изискват силна воля, упоритост и последователност.

Е, популярният треньор не дава новаторски съвети, а се уповава на утвърдени принципи на хранене, някои от които все по-сериозно се поставят под съмнение. Но неговият "Устав на слабите" определено заслужава един прочит :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април