11-те най-добри билки за отслабване

11-те най-добри билки за отслабване

 

Включването на тези специфични билки за отслабване във вашите рецепти, ще подобри загубата на тегло и цялостното благосъстояние, заедно с много други ползи за здравето.

Някои билки и подправки могат да бъдат полезни за всеки. Билките за отслабване могат не само да ви помогнат да регулирате метаболизма си и да изгорите мазнините, но и да се борите срещу сърдечните заболявания, да ви помогнат лесно и бързо да се възстановите от грип и да помогнете за изчистването на дихателните пътища в белите дробове, за да дишате по-добре.

Следните билки и подправки имат много лечебни цели, включително лечение с натурални продукти и цялостно поддържане на добро оптимално здраве.


1. Джинджифил

Този основен антиоксидант има много капсаицин, активен компонент в лютите чушки, който ускорява метаболизма и увеличава изгарянето на калории. Доказано е също така, че повишава чувството за ситост. Джинджифилът е от тези билки за отслабване, които са чудесно лекарство и за разстроен стомах или за облекчаване на гаденето.

Джинджифилът е една от билките за отслабване чрез потискане на апетита, подобряване на храносмилането, осигуряване на енергия, стабилизиране на кръвната захар, както и намаляване на възпалението и облекчаване на стреса. 

Можете да сложите джинджифил в чаи за отслабване (добра комбинация е зелен чай с джинджифил, лимон и мед), салати, сосове и смутита.

 

3. Куркума

Подобно на джинджифила, тази билка е много популярна в източноиндийските ястия. Съдържа фитохимикал, наречен куркумин, който противодейства на всяко възпаление в човешкото тяло. Тогава телата реагират, като стават по-възприемчиви към метаболитен хормон, наречен лептин – на свой ред, насърчавайки загубата на тегло. 

Куркумата ще се бори срещу стареенето, алергиите, рака, гъбичните инфекции, сърдечните заболявания, психичните заболявания и ще лекува рани, подобрява храносмилането и паметта, контролира кръвната захар и лекува белите дробове.

 

Можете да включите куркума в ястия с пиле, марината от месо, яхнии, ориз, мляко, кафе, чайове и смутита.

 

3. Магданоз

Магданозът не само е една от най-популярните подправки и билки за отслабване, но може да направи много повече от добавянето на цвят към едно от вашите ястия.

Магданозът може да бъде доста лесен за отглеждане в собствения ви дом или в градина, което го прави много по-лесен за достъп и употреба по-често.

Доказано е, че подобрява метаболизма в черния дроб. Да не забравяме, че черният ни дроб е най-голямата жлеза в тялото ни, точно до стомаха ни и е от съществено значение за храносмилането, метаболизма и съхраняването на хранителни вещества.

Магданозът съдържа антиоксиданти, които да ви запазят млади, има антибактериални свойства и намалява риска от рак.

Вместо да се чувствате муден, включете тази ароматна зелена билка в супи, доматени сосове, върху риба на скара и всякакви меса.

 

4. Розмарин

Със своите "борови иглички" и красив аромат, тази билка за отслабване съдържа карнозна киселина, антиоксидант, който повишава загубата на тегло, като същевременно намалява наддаването на тегло и нивата на глюкоза в човешкото тяло.

Учените са открили и концентрирани съединения, наречени полифеноли и флавоноиди в розмарина, отколкото във всяка друга билка. Тези съединения помагат да се блокира ензим тип 2-диабет, елиминирайки шансовете за развитие на болестта.

Розмаринът е естествен ускорител на имунната система и антибактериален, подобрява кръвообращението в тялото, детоксикира черния дроб, противовъзпалително е и насърчава здравето на дихателните пътища, подобрява паметта и подпомага храносмилането.

Добавете розмарин към вашите сосове, комбинирайте със зехтин и чесън за вкус, а също така върви чудесно с всякакви ястия, пилета или агнешки ястия.

 

5. Чесън

Въпреки че технически е зеленчук, чесънът се използва широко в кухните като билка или подправка.

Чесънът се използва от много поколения за медицински цели като противовъзпалително средство, а също и естествен антибиотик. Със силния си аромат и гъвкавост, също е доказано, че изгаря мазнините.

Това е естествено противовъзпалително средство, бори се с респираторните заболявания, детоксикира тялото ви, поддържа кожата млада, намалява холестерола и подпомага храносмилането.

Искате ли да добавите малко повече чесън към вашите ястия? Опитайте да сложите няколко скилидки в зеленото си смути. Ще видите резултати.

 

6. Риган

Риганът е известен като антибактериален агент благодарение на своите фитонутриенти, които могат да предпазят тялото ви от болести, вируси и инфекции. Той също така съдържа карвакрол, който ще изгаря мазнините в тялото, което го прави част от чудните подправки и билки за отслабване. 

Ако например се борите с грип или вирусна инфекция, можете да сложите няколко капки масло от от риган под езика, за да успокоите болката в гърлото и да подпомогнете бързото възстановяване.

Тази билка под всякаква форма има тон антиоксиданти за борба със стареенето и е чудесна за насърчаване на храносмилането. Също така е чудесно за лечение на главоболие, сърдечни заболявания, алергии, настинка и грип, болки в синусите, артрит.

Включете риган в готвенето си, като го използвате в сосове, пици, месни ястия, ястия с пиле, картофени ястия, маринати, пълнеж и салати.


7. Канела

Канелата е подправка, за която е известно, че понижава нивата на инсулин след хранене, което позволява мазнините да се изгарят, а не да се съхраняват.

Канелата има мощни лечебни ползи и може лесно да се включи във вашата храна и напитки.

Тя има антиоксиданти, които намаляват нивата на триглицеридите, спомагат за безпроблемното транспортиране на глюкозата в клетките и по този начин намаляват риска от инфаркт и инсулт с 30%. Подправката е чудесна за намаляване на стреса и нивата на кръвната захар, поддържане на младостта и намаляване на възпалението.

Можете да добавяте канела към кафе, чай, мляко, кисело мляко, овесени ядки, палачинки, смути и плодове.

 

8. Черен пипер

Корейски изследователи откриха пиперин, съставка в черния пипер, известна със своите медицински цели, както и с топенето на мазнини. Ето защо намира място в почти всяка класация на билки за отслабване.

По принцип помага за увеличаване на усвояването на хранителни вещества в тялото и забранява образуването на нови мастни клетки. И ефективно разгражда мастните клетки, което е основната цел тук. 

Не само това, но и пиперът съдържа антиоксиданти за борба със стареенето, намалява възпалението, намалява нивата на кръвната захар и холестерола, бори се с рака и подобрява мозъчната функция и намалява депресията.

 

9. Лют червен пипер

Подправка, която помага при артрит, язва, настинка и грип. Лютият червен пипер (Кайенски пипер) ще стимулира имунната ви система, докато се бори с микробите.

Отново съдържа капсаицин – подобно на аспирин съединение, което разрежда кръвта, за да предотврати инфаркти и инсулти. Помага за изгарянето на калории, като същевременно ограничава апетита ви, потиска глада, понижава кръвното налягане, облекчава болката и се бори с рака. 

Само малко лют Кайенски червен пипер може да извърви дълъг път и да направи всяко ястие идеалното количество люто и пикантно. Добавете го към пилешко месо, такос, вкусна салса или дори десерт в мексикански стил.

10. Чили на прах

Пикантна подправка, която подобно на джинджифила съдържа капсаицин. Той също така насърчава притока на кръв в тялото и облекчава лошото храносмилане и киселинния рефлукс.

Колкото повече приемате от тази подправка, толкова повече ще изгаряте мазнини.

Според учените съединенията, съдържащи се в чили на прах, засилват метаболизма ви, облекчават естествено болката, намаляват възпалението, подпомагат храносмилането, насърчават здраво сърце и прочистват дихателните пътища.

Често срещано в повечето мексикански ястия, можете да го добавите към бургери, яхнии с говеждо месо, вкусна салата от боб. И вярвайте или не, експертите казват да го поръсите върху пъпеш (за да подправите лятото си).

 

11. Женшен

Като основен продукт в традиционната китайска медицина, растението женшен е с огромни здравословни свойства.

Много проучвания предполагат, че това мощно растение може да помогне за отслабване. 

Това го прави част от здравословните билки за отслабване.

Източник: spiritell.com

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април