3 начина да разберем дали губим мазнини или вода

3 начина да разберем дали губим мазнини или вода

Стъпваме върху кантара и с приятна изненада установяваме, че тежим с килограм по-малко. Вероятно често срещана ситуация сред мнозина. Преди обаче да се развълнуваме и да се наградим с шоколад за добрите резултати, е добре да имаме предвид, че загубата на тегло може да се дължи както на загуба на мазнини, така и на дехидратиране на организма.

Как да разберем за кое от двете става дума в нашия случай?

1. Дали загубата на килограми е постоянна?

Загубата на мазнини е последователна, докато при тази на вода може да има колебание. Ако можем да загубим 1 кг вода през ден, ние можем да консумираме същото това количество отново и така да възвърнем теглото си. Ако забележим, че сме загубили значително количество тегло, то може да е просто дехидратация.

За да разберем дали загубата на килограми е последователна, е препоръчително да проверяваме теглото си ежедневно. Това трябва да се случва сутринта, преди да сме закусили и минали през тоалетната.

2. Какво ядохме при последното ни хранене?

Това, което сме консумирали през последните 24 часа, може да е причина за огромна разлика в теглото. Макар да се нуждаем както от въглехидрати, така и от натрий в менюто си, прекомерното им количество може да доведе до задържане на течности.От друга страна, ограниченото количество натрий може да намали количеството вода в организма. Това обяснява значителната загуба на тегло, когато сме на диета с ниско съдържание на въглехидрати.

3. Губим по килограм на ден?

Освен ако не тренираме повече от един час ежедневно и спазваме определен хранителен режим, малко вероятно е да загубим около 1,5 до 2 кг тегло на ден. Ако забележим нещо подобно, по всяка вероятност става дума за вода.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април