Ако сте на кето диета, наблегнете на тези храни

Ако сте на кето диета, наблегнете на тези храни

Кетогенната или кетодиетата, както е популярно да я наричат, е начин на хранене, намаляващ до минимум приема на въглехидрати. Организмът е устроен така, че въглехидратите да са главният му източник на енергия. При кетодиетата тялото се принуждава да се пренасочи към протеините и мазнините като източник на енергия заради минималния достъп до въглехидрати.

Кето е популярен начин да поддържате не само стройна фигура и да се отървете от излишното тегло, но и да балансирате нивата на кръвната захар. Всичко това се случва без да гладувате, което прави тази диета изключително популярна и примамлива.

Кои са храните, на които е най-добре да наблягате, ако сте на кетодиета?

Една популярна грешка е прекаляването с количеството консумирани ядки. Не забравяйте, че те са много калорични, богати на мазнини и протеини, което се намесва в общия ви калориен прием. Дървесните ядки са много добър източник на витамини, минерали, протеини, здравословни мазнини, фибри. Най-добри за кетодиета са ядките пекан, макадамия, орехи, бразилски орехи, кедрови ядки, лешници.

Правилните мазнини

Мазнините в кетодиетата трябва да заемат около 60% от общия прием на хранителни вещества дневно. Не всички мазнини обаче имат сходен ефект. Полезните мазнини, които да включите в кеторежима си, са мононенаситените и полиненаситените мастни киселини. Те намаляват риска от висок холестерол и сърдечносъдови заболявания, хронични заболявания, възпаления. Такива мазнини са авокадо, зехтин, орехово масло, кокосово масло, бадемово масло, фъстъчено масло.

Авокадо

Авокадото е разрешен плод при кетодиета. Това е така заради богатото наличие на фибри и мазнини в състава му. Авокадото е богато на мононенаситени мастни киселини, важни за сърцето. То е с много високо съдържание на фибри, които са ценни за чревната флора и храносмилателната система, тъй като ускоряват метаболизма.

Яйца

Яйцата са прекрасен източник на протеини, полезни мазнини, минерали, антиоксиданти, аминокиселини, витамини. Подходящи са за кетодиета. Можете да си приготвяте всевъзможни рецепти с тях за закуска, обяд и вечеря без угризения.

Семена

Семената са много богати на протеини и мазнини, но трябва да следите и съдържанието им на въглехидрати, за да не надвишите препоръчителния дневен процент. Семената са изключително ценен източник на фибри, протеини, омега-3, витамин Е, мазнини и въглехидрати. Включвайте семена от чия, слънчогледови семена, семена от тиква, ленено семе, конопено семе в кетодиетата си.

Хапвайте ядкови масла

Когато сте на кетодиета, ядковите масла вероятно ще ви станат любимо лакомство. С тях също трябва да се внимава, за да не се превиши дневният калориен прием, тъй като са изключително калорични. Източник са на протеини, мазнини, фибри. Важно е да четете етикетите и да избирате ядкови масла без добавена захар, тъй като в много от тях има такава под някаква форма. Най-подходящи за кетодиета са маслата от фъстъци, бадеми, кашу.

Източник: Az-jenata.bg

 

 

ключови думи:
кето диета храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април