Веганството е по-модерно отвсякога

За добро или за лошо...
Веганството е по-модерно отвсякога

Никой не е станал известен с това, че яде месо*. По-скоро е обратното. А случи ли се известна личност да откаже месото и останалите животински продукти, тогава вече става наистина интересно.

Всъщност, причината за това е проста и вие много добре я знаете. Модерно е. Не просто е модерно, то е по-модерно отвсякога. Нагледен пример за това дава услугата Google Trends, според която интересът към ключовата дума "веган" в интернет е достигнал своя пик през месец март 2013 година. Подадените заявки за април са на 84% от тази стойност, а се намираме едва в средата на месеца.

За някои от вас това са добри новини, но аз лично не съм сигурен как да ги коментирам. Нека просто кажем, че има избори, които правим, след като сме провели един много искрен разговор със самите себе си и сме си стиснали ръката с думите "Да, аз правя това, защото знам, че то е добре за мен и за средата, в която живея". Има и такива, които са по-скоро първосигнални и са плод на силните емоции, които са ни завладяли след сблъсъка с определена тенденциозно експлицитна текстова или аудио-визуална информация.

В третия случай пък просто искаме да сме такива, каквито ни се струва, че трябва да бъдем, за да сме в синхрон с времето и средата си. Хипстърите се гордеят с това, че са прослушали актуалните групи далеч, преди да са станали мейстрийм. Сега просто трябва да измислим кога веганството е започнало да става модерно и да кажем, че сме сред пионерите. Само имайте предвид, че черният дроб може да складира витамин В12 за период от 3 до 5 години :)

С този текст авторът няма за цел да наскърби привържениците на една или друга идеология в храненето, а просто цели да изкаже личната си позиция по определен феномен, който намира за интересен. Дали тя ви допада или не можете да споделите в коментар под статията или на фейсбук страницата ни.

* Освен Рон Суонсън, може би, но този герой е твърде съвършен, за да съществува в истинския живот...  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 3
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 3
    от Не е посочен | 23.04.2013 | 13:44
    Отговор на коментар #1 от : Това, че си спрял месото е най-хубавото нещо, което си направил за себе си. Моят съвет е - чети. Има много литература за веганството и вегетарианството, и за това как да си набавяш жизненоважните аминокиселини, минерали и витамини. Ще ти дам няколко идеи за пълноценна храна - киноа, амарант, водорасли, кълнове, соево мляко, протеини - конопен, соев, оризов, бобови, и още много много други. Смело и отговорно мога да заявя, че вегетарианците и веганите се хранят много по-пълноценно и разнообразно от хората, ядящи всичко. Като разбира се правя уговорката, че става въпрос за умерено, осъзнато вегетарианство, без крайности, предизвикани от невежество. Така че, дерзай.
  • 2
    от Не е посочен | 18.04.2013 | 15:24
    Отговор на коментар #1 от : Трудно можем да дадем мнение, при положение, че не ви познаваме твърде добре. Нека просто кажем, че ако наистина си вредите, тялото ви ще намери начин да ви даде знак за това по-скоро рано, отколкото късно. Нашият съвет е да се наблюдавате внимателно и да не игнорирате сигналите, които ви подава организмът.
    В това, че се храните интуитивно, няма нищо лошо. Въпросът е да не се ограничавате, ако почувствате нуждата да ядете даден продукт. С уговорката, че не говорим за джънк, естестествено :)
    Поздрави и благодарности за отделеното време :)
  • 1
    от Не е посочен | 17.04.2013 | 21:14
    Е, не мисля, че ще се разсърди някой, ако споделите и лично мнение :)
    От около година спрях месото (само защото просто не ми се ядеше) и се чудя вредя ли си повече, отколкото си помагам. Понеже с липсата на протеин нещата нещо не изглеждат добре.. а то леща, соя или яйца веднъж месечно, не набавят необходимото. Така че ще се радвам на мнение :))

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май