Въглероден отпечатък на всеядния 2

Изненада! Може да се каже, че ядящият българин е един истински природолюбител
Въглероден отпечатък на всеядния 2

Много бих искал да бъда политически коректен и да ви обясня как яденето на всичко (като под "ядене на всичко" разбираме отказ за преминаване към "екологично отговорни" режими като вегетарианството и неговите по-екстремни разновидности) ще прати любимата ни синя планета в небитието. Но нямам сили да го направя, още повече след като здравата логика неколкократно ме е убеждавала в обратното. Преди време бях писал по този въпрос, но не съм сигурен колко от вас са му обърнали необходимото внимание, затова ще ви го повторя, но по малко по-различен начин.

Това, което виждате, е една графика на Службата за икономически проучвания към Министерство на земеделието на САЩ. Тя има за цел да даде нагледна представа за въглеродния отпечатък (измерен в тонове еквивалент на въглероден диоксид) на пет различни хранителни режима. Особено интересни са етикетите на отделните диети. Отляво-надясно те гласят "Месолюбец", "Средностатистически", "Без говеждо", "Вегетарианец" и "Веган". Разбира се, изводите на пръв поглед са очевидни – този, който обича месо, отваря два пъти по-голяма "рана" в крехката атмосфера на планетата Земя, отколкото един вегетарианец или един веган. Тази информация неизменно ще бъде "преведена" и на български, за да даде още един силен аргумент в ръцете на хората, които искат да знаете, че консумирайки животински продукти, вие убивате не само животните, но и себе си и природата.803399Shrink That Footprint

Е, да, ама колко са българите, които консумират говеждо и агнешко месо на ежедневна база? Вие? Съседите от горния етаж? Съседите от долния етаж? Едва ли... Ако ви прави впечатление, три от петте колони всъщност представляват всеядни режими, които се различават единствено по количеството говеждо и агнешко, което се приема всеки ден. В първия случай става дума за много, във втория – за умерено, а в третия – за никакво, като там месото е със свински, птичи или рибешки произход.

Точно така. Третата диета много наподобява на това, което е присъщо за средностатистическия българин* Тя е с близо 43% по-екологична от първия вариант и с едва 12% и 26% по-замърсяваща от вегетарианството и веганството. Не знам за вас, но аз лично предпочитам да си изхвърлям разделно боклука, да пазарувам български продукти в торба за многократна употреба, да не пуша, да се придвижвам с велосипед и да не разхищавам хартия, отколкото да се лиша от здравословните и чисто вкусови предимства на менюто на всеядния.

 

* С тази разлика, че българинът е още по-екологичен в храненето си, защото консумира по-малко количество калории и изхвърля много по-малко храна. Благодарение на големите разстояния, политиките на заведенията за хранене и търговските обекти и характерното за тамошните консуматори поведение, в Щатите 3 900 калории произведена храна се равняват на едва 2 600 калории изядена храна. Това е разхищение от над 33%!

 

Ако не сте съгласни с нашата гледна точка и искате да ни напсувате хубавичко, можете да го направите на нашата хейт... пардон, фен-страница във фейсбук. Очакваме ви с нетърпение :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април