Да отслабнем с леденостудена вода!

Умствено...
Да отслабнем с леденостудена вода!

В немалка част от милионите пъти, когато просто не знам за какво да пиша, се опитвам да си припомня малка част от милионите глупости, които съм чувал по отношение на отслабването. След като миналата седмица се присмях на отрицателните калории, в днешния ден ще заслужа заплатата си като ви разкажа за студената вода.

Вероятно е да сте чували за нея в комбинация с изрази като "гори мазнините" и "топи паласките!". Не знам за вас, но на мен по-скоро ми изпепелява милиони мозъчни клетки. Но да не лишаваме непросветените от удоволствието, което носи информираността. Идеята е, че когато се наливате с леденостудена вода, тялото харчи допълнителни калории, за да я затопли до телесна температура, което си е точно така. Но преди да се превъзбудите, дайте да посмятаме заедно.

В зависимост от това кого питате, ще получите различни дефиниции за калория, но истината е една – калорията е количеството енергия, необходимо за покачване температурата на един милилитър вода с един целзиев градус. Така. Сега вземете една 300-милилитрова чаша с леденостудена вода, чиято температура в името на настоящата сметка ще приемем за 0ºС. Вашата температура, стига да не сте пипнали някой ужасен вирус, би трябвало да е с около 37ºС по-висока. Умножаваме 37 по 300 и получаваме титаничните единадесет хиляди и сто калории. Леле-мале! Но само почакайте!

Нали знаете, че когато говорим за хранене, обикновено боравим с килокалории, за да си спестим мастилото и усилията по изписването на три нули в повече? Това ще рече, че от нашите титанични 11 000 калории остават мижавите 11 килокалории, които са около девет пъти по-малко от енергийната стойност на една средноголяма ябълка и около 700 пъти по-малко от енергийната стойност на един килограм телесни мазнини. С това се опитвам да ви уведомя, че за да се отървете от въпросния килограм, ще ви се наложи да погълнете 210 литра леденостудена вода. На ентусиастите пожелавам късмет!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май