Действа ли наистина диетата на Харли Пастернак?

За някои - може би...
Действа ли наистина диетата на Харли Пастернак?

Излишно е да казваме, че повечето холивудски любимци са буквално влюбени в този начин за отслабване, предложен от популярния фитнес експерт Харли Пастернак. Ева Мендес, Джесика Симпсън, Манди Мур, Алисша Кийс, Джон Майер тайно прибягват към нея, всеки път, когато почувстват нужда да влязат във форма.

Какво представлява все пак режимът на 5-те фактора? Нека видим:

Всичко x5

Цифрата 5 е ключов момент в плана на Пастернак и, ако решите да се подлагате на неговия режим, ще ви се наложи да я виждате навсякъде около вас.

Пет са основните елемента, които трябва да съдържа всяко ваше ястие, а именно: чист протеин, сложни въглехидрати, фибри, мазнини и течности (без добавена захар). Нещо повече: толкова пъти трябва да хапвате на ден и само препоръчаните от Пастернак храни, като допустимият брой подправки също не бива да надвишава 5. Приготвянето на гозбите не трябва да отнема повече от пет минути.

Също така планът включва 5 тренировки седмично, всяка от които (изненада!) е базирана на 5 движения, които се изпълняват по 5 минути всяко. Залага се на комбинация от кардио и упражнения с тежести, които не изискват някаква специална екипировка.

В крайна сметка един път седмично ви е позволен "специален" ден, в който имате право да хапвате всичко, каквото ви се яде точно тогава.

Плюсове и минуси

В мнението си относно програмата диетолозите и експертите, по редовната логика, се разделят на два лагера. Според единия режимът на Пастернак е революционен, тъй като неговата диета не е основана на метода на изключване на иначе важни хранителни групи от дневното меню. Обратното, включва всичко необходимо.

Критиците от своя страна твърдят, че няма никакво доказателство, че формулата да се храниш 5 пъти на ден в действителност помага за контрола на теглото.

Повечето привърженици на режима се обединяват около мнението, че основаното предимство на режима на Пастернак е, че се базира на теорията за гликемичния индекс.

Какво беше ГИ, спомняте ли си? Това е показател, който ви дава информация как приемът на дадена храна може да повиши кръвната ви захар. Най-общо казано, ГИ отразява с каква скорост въглехидратите от храната се преобразуват в глюкоза и постъпват в кръвообращението. Продуктите с висок гликемичен (над 70) се разграждат доста бързо до глюкоза и това предизвиква силен инсулинов отговор. Прекомерното количество инсулин пък кара клетките да поглъщат прекалено количество захар от кръвта. В следствие на което кръвната ви захар пада рязко и това причинява отново глад за въглехидрати.

Като следва тази логика, в своята диета Пастернак поставя на предно място храните с нисък гликемичен индекс. Фибрите от своя страна също забавят усвояването на въглехидратите. По този начин човек се чувства по-дълго време сит и доволен от живота.

Нещо повече: смята се, че колкото по-често през деня приемате храни с нисък ГИ, толкова по-голям шанс имате да поддържа стабилни нива на кръвната захар.

Разбира се, теорията на Пастернак се пропуква, когато се стигне до въпроса за емоционалното преяждане. А като заговорихме за това...

Действа ли диетата всъщност или не?

Въпросът предполага много отговори, тъй като все пак в живота няма универсални истини. Всеки има право да изпробва режима и да разбере дали тази x5 формула наистина дава резултати. А предполагаме, че разполагате и с доста различна представа за резултатност, нали?

Това, което повечето критици на диетата отбелязват обаче е, че е яденето по пет пъти на ден понякога е невъзможна мисия, особено през три-четири часа. Освен това хората, които работят, трудно ще успяват да сготвят всички предлагани от Пастернак ястия.

Въпросните специалисти не оспорват здравословния ефект от храненето с пушена сьомга или с печени аспержи с пуешко месо, но твърдят, че повечето продукти са скъпи и не всеки човек може да си позволи закупуването им няколко пъти седмично.

Все пак и ако не желаете да се подлагате на диетата на Пастернак, винаги може да се доверите на най-доброто от неговата концепция и то е: по-малки порции, по-малко калории и контрол на апетита.

И, естествено, ако е възможно, да го постигнете в дългосрочен план, не само за 5 седмици напред.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май