Диетата “Притикин”: Много зеленчуци, засищащи глада

Диетата “Притикин”: Много зеленчуци, засищащи глада

Две хранителни програми - "Притикин” и "Нум”, са поставени на 11-о място в aвторитетната класация на диетите на сп. U.S. News & World Report.

Първата е създадена от американския инженер, диетолог и директор на Центъра за дълъг живот Нейтън Притикин през 1979 г.

Подтикван от лични проблеми със сърцето, той минава на продукти с изключително ниско съдържание на мазнини и успява да победи заболяването си. И така създава метод за превенция и лечение на сърдечносъдови болести, включващ умерени физически упражнения и здравословно хранене вместо препоръчваните от лекарите пълен покой, хапчета и операции. 

Първоначалната диета изисква под 10% от калориите да идват от мазнини, до 15% - от протеини, и 75-80% от сложни въглехидрати.

Дневната граница на холестерола е определена между 25 и 100 милиграма на децилитър. После Притикин увеличава леко мазнините, за да се избегне дефицит на основни мастни киселини. Днес програмата му изглежда така: 15% от калориите да идват от мазнини, 15% - от постни или растителни протеини, 70% от сложни въглехидрати.

Програмата на Притикин е изградена на основата на храни с ниско съдържание на мазнини и с висок обем фибри, съчетани с ежедневни физически упражнения. Предназначена е да се следва цял живот.

В нея храните са разпределени в следните категории:

"Може” - плодове, зеленчуци със и без нишесте, пълнозърнести, бобови, постни и богати на калций храни, риба, постни протеини.

"Внимание” - богати на наситени мазнини храни, месни продукти, частично хидрогенирани растителни масла и храни, богати на холестерол.

"Стоп” - масла, рафинирани въглехидрати и подсладители, сол.

Възможно е програмата да се следва безплатно у дома. Но може и да изкарате курс в Pritikin Longevity Center в Маями - здравен курорт, предлагащ уелнес, фитнес и готварско обучение за диетата. Цената е 6-8 хиляди долара седмично. Там в лукс подготвят хората за хранителния режим. Правят се от 30 до 90 минути специални упражнения за сърдечносъдовата система 6-7 дни в седмицата, 2-3 силови тренировки с продължителност около 20 минути, както и 10-минутно разтягане.

Наред с храненето и упражненията ви насърчават да откажете пушенето и да овладявате стреса.

Центърът предлага курсове за медитация.

Сравнена със средиземноморското хранене, диетата на Притикин ограничава допълнително олиото, дори зехтина. Калорични храни като ядки и семена са позволени като полезни за сърцето, особено моно- и полиненаситени мазнини вместо наситените и трансмазнини.

Ако изберете диетата "Притикин”, всеки ден трябва да консумирате:

 Най-малко 5 порции зеленчуци – по чаша сурови или чаша варени

 4 порции плодове

 5 порции сложни въглехидрати – пълнозърнени храни, нишестени зеленчуци, бобови растения

 2 порции обезмаслени млечни продукти или техни заместители

 До два белтъка

 100-110 грама риба, птиче или дивечово месо.

Поклонниците на Притикин започват всяко хранене със супа, салата, пресни плодове или пълнозърнести храни. Фибрите и водата в тях са предназначени да запълнят стомаха ви, така че да се заситите бързо и да ядете по-малко през останалата част от храненето.

Има сериозни изследвания, че този "обемен” подход надхитря глада.

Доказано е, че пиенето на голяма чаша вода 15-30 минути преди хранене намалява количеството храна, което после консумирате, защото мозъкът получава сигнали, че сте яли достатъчно. Идеята е, че като се заситите с големи количества нискокалорични плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, обезмаслени млечни продукти, боб и ядки, ще имате по-малко място за преработени храни с високо съдържание на захар, сол и наситени мазнини. С храненето на Притикин може да се отслабне, въпреки че в класацията по критерия "сваляне на килограми” то е на 11-о място, а по критерия "бързо вталяване” е едва на 17-о от 24 диети.

Източник: 24 часа

 

ключови думи:
Диетата “Притикин”

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май